Un editorial publicat de ziarul oficial al Partidului Comunist din China a emis un avertisment către Japonia, acuzând-o de ipocrizie și acțiuni provocatoare, după declarațiile premierului Fumio Kishida privind acțiunile militare ale Chinei. Kishida a calificat aceste acțiuni drept „o provocare strategică fără precedent și cea mai mare” pentru lume și a promis o cooperare strategică mai profundă cu Statele Unite.

Ziarul Cotidianul Poporului a criticat Japonia pentru exagerarea amenințării chineze și a interpretat dialogul SUA-Japonia ca pe o intervenție grosolană în afacerile interne ale Chinei, mai ales în privința Taiwanului. Editorialul sugerează de asemenea că Japonia folosește această retorică pentru a justifica acțiunile propriului său aparat militar.

Tensiunile dintre China și Japonia sunt în creștere, alimentate de multiple aspecte, inclusiv probleme legate de Taiwan, eliminarea apei radioactive de către Japonia și rețineri ale cetățenilor japonezi de către China sub acuzația de spionaj. În ciuda acestor tensiuni, oameni de afaceri japonezi au căutat să îmbunătățească relațiile economice și comerciale cu China printr-o vizită efectuată în ianuarie, prima de acest fel de la începutul pandemiei.

Ziarul a avertizat Japonia cu privire la orice acțiuni ulterioare care ar putea fi percepute ca antichineze, subliniind că China va răspunde corespunzător acestor provocări. Ministerul de Externe al Japoniei nu a oferit niciun comentariu în legătură cu editorialul citat de Reuters.