Reclamă
Reclamă

China a cerut joi NATO să oprească „instigarea la confruntare” între cele două părți, după criticile virulente ale Alianței Nord-Atlantice din declarația finală a summitului de la Washington, în care acuză Beijingul că acordă un ajutor crucial Rusiei în războiul său declanșat împotriva Ucrainei.

Liderii NATO, reuniți miercuri la Washington, și-au exprimat „îngrijorarea profundă” cu privire la apropierea dintre Rusia și China. Ei au denunțat sprijinul Beijingului pentru efortul de război al Rusiei în Ucraina, potrivit unei declarații finale a summitului. „Parteneriatul strategic din ce în ce mai strâns dintre Rusia și China, precum și încercările lor întrepătrunse de a destabiliza și remodela ordinea internațională bazată pe reguli, provoacă îngrijorări profunde”, se mai arată în declarația finală a summitului NATO.

China „joacă acum un rol determinant în războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei”, au adăugat liderii NATO, cerând Beijingului „în calitatea sa de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU (…) să nu mai susțină material și politic efortul de război al Rusiei”.

Reclamă

Beijingul și-a exprimat joi „puternica nemulțumire” și a denunțat un comunicat NATO „impregnat de o mentalitate demnă de Războiul Rece și de o retorică beligerantă”, potrivit unui comunicat al purtătorului de cuvânt al misiunii chineze pe lângă Uniunea Europeană (UE), preluat de AFP și Agerpres. „NATO ar trebui să înceteze să promoveze o așa-numită amenințare chineză, să nu mai incite la confruntare și la rivalitate, și să contribuie mai mult la pacea și stabilitatea mondială”, a subliniat el, denunțând declarațiile „pline” de „calomnie”.

China face apel la negocieri de pace, s-a angajat să nu furnizeze arme Rusiei și solicită respectarea integrității teritoriale a tuturor țărilor, inclusiv a Ucrainei, însă nu a condamnat niciodată Moscova pentru invazia în Ucraina. „Noi nu am furnizat niciodată arme letale niciunei părți în conflict și exercităm un control strict asupra exporturilor de produse cu dublă utilizare, inclusiv drone civile”, a dat asigurări purtătorul de cuvânt.

„Criza ucraineană durează de multă vreme. Cine pune gaz pe foc? Cine întețește flăcările? Și cine încearcă să profite de asta? Răspunsul este clar pentru toată lumea”, a declarat el, cu referire la Occident și în special la Statele Unite, care furnizează arme Ucrainei.

Summitul NATO urmează să găzduiască joi țări partenere din Asia-Pacific – Japonia, Coreea de Sud, Noua Zeelandă și Australia – ceea ce Beijingul consideră a fi un pretext pentru extinderea influenței Alianței către Asia.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro