China a solicitat Franței să influențeze Comisia Europeană în vederea ajungerii la o soluție care să corespundă intereselor atât ale industriei de vehicule electrice europene, cât și chineze, informează agenția de presă Reuters. În ciuda acestor cereri, Franța a subliniat că Uniunea Europeană nu va face concesii în privința unor aspecte esențiale.
Uniunea Europeană a lansat anul trecut o investigație antisubvenție asupra importurilor de vehicule electrice cu baterii din China și a votat, în luna octombrie a acestui an, pentru aplicarea unor tarife asupra acestor vehicule. Pe de altă parte, China a inițiat propriile anchete asupra importurilor de carne de porc și lactate din UE și a impus măsuri antidumping temporare asupra coniacului din UE în aceeași lună.
În cadrul unei întâlniri la Shanghai, ministrul chinez al Comerțului, Wang Wentao, i-a cerut ministrului junior al Comerțului din Franța, Sophie Primas, ca Franța să joace „un rol activ” în exercitarea de presiuni asupra UE cu privire la investigația vehiculelor electrice chineze. Wang a susținut că aceasta constituie o preocupare majoră care „a îngreunat serios” colaborarea dintre China și UE în industria auto.
Sophie Primas a reafirmat, însă, că UE nu dorește escaladarea chestiunilor comerciale și este dispusă să continue schimburile comerciale cu China, dar fără a ceda în puncte esențiale. „Vom continua să apărăm o concurență mai echitabilă, care să fie în beneficiul tuturor”, a declarat biroul ei de presă.
Primas a fost prezentă în China pentru a contesta taxele de import impuse de Beijing asupra brandy-ului, pe care Parisul le consideră politice și nejustificate. În discuțiile cu oficialii chinezi, ea a abordat și problema taxelor de import, iar Wang s-a arătat deschis să ia în considerare propunerile producătorilor francezi de coniac.
Wang a subliniat că investigațiile comerciale ale Chinei asupra produselor din UE, inclusiv coniac, carne de porc și lactate, sunt conforme cu cerințele industriei interne și respectă regulile Organizației Mondiale a Comerțului, în contrast cu investigația „pripită” a UE asupra vehiculelor electrice. El a adăugat că China va continua să efectueze investigații în conformitate cu legea, protejând drepturile companiilor din statele membre ale UE, inclusiv Franța.
China este, totodată, deschisă colaborării cu Comisia Europeană pentru găsirea unei „soluții adecvate”, fără a oferi detalii suplimentare.