China este acuzată că sprijină producția de drone militare a Rusiei, devenind un centru de contrabandă cu componente occidentale esențiale, conform raportului anual privind securitatea națională al serviciului de informații externe al Estoniei. Aproximativ 80% din aceste componente care ajung în Rusia provin din China, relatează agenția Reuters.
Rapoarte anterioare din Ucraina indică faptul că în jur de 60% din componentele străine găsite în armamentul rusesc de pe câmpurile de luptă ale Ucrainei sunt furnizate prin China. Raportul estonian subliniază că China s-a transformat în „centrul principal” pentru Rusia în achiziționarea de produse de înaltă tehnologie, evitând sancțiunile occidentale. Directorul general al serviciului, Kaupo Rosin, a declarat că interesele Chinei includ prevenirea unei pierderi a Rusiei în războiul din Ucraina.
Estonia, membră NATO, consideră Rusia o amenințare majoră la adresa securității sale, mai ales după invazia Ucrainei de către Rusia din februarie 2022. Istoria comună a celor două țări, inclusiv anexarea Estoniei de către Moscova în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, accentuează preocupările actuale.
Din lipsa unei producții interne pentru componentele drone, Rusia depinde în mare măsură de Occident. Raportul estonian acuză guvernul chinez că facilitează cooperarea bilaterală și transferurile secrete de componente cu dublă utilizare prin firme private.
Un purtător de cuvânt al ambasadei Chinei la Tallinn a respins acuzațiile, catalogându-le drept „fără nicio dovadă substanțială”. Purtătorul de cuvânt a subliniat că China controlează strict exporturile de articole cu dublă utilizare și că nu livrează arme părților implicate în conflict.
Se menționează că Rusia investește masiv în extinderea producției sale de drone, inclusiv în creația unei versiuni avansate a dronelor iraniene. Rusia își propune să își extindă armata la 1,5 milioane de persoane, cu noi unități desfășurate în Ucraina pentru experiență de luptă.
Potrivit lui Rosin, aliații NATO ar trebui să-și intensifice prezența pe flancul estic, inclusiv în statele baltice. În timp ce Rusia ar putea părea dispusă să negocieze o încetare a focului, acest lucru ar servi doar pentru a câștiga timp, susține raportul, având în vedere că președintele Putin nu a renunțat la ambițiile sale.