Reclamă
Reclamă

China a acuzat miercuri Washingtonul că „răspândește informații false”, după ce secretarul de stat american Antony Blinken i-a cerut Beijingului să înceteze să sprijine efortul de război al Rusiei împotriva Ucrainei. Blinken denunțase marți ajutorul oferit de China Rusiei, subliniind că acesta trebuie să înceteze.

„Ne opunem ferm ca SUA să răspândească informații false fără nicio dovadă și să pună responsabilitatea pe seama Chinei”, a declarat Lin Jian, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez, informează AFP, potrivit Agerpres.

În timpul unei conferințe de presă comune, susținute la Washington alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, Blinken a criticat sprijinul Chinei pentru Rusia în războiul acesteia împotriva Ucrainei. „Ceea ce fac ei (…) este că aduc un sprijin esențial complexului militaro-industrial al Rusiei”, a afirmat Blinken, reamintind că circa „70% dintre mașinile-unelte importate de Rusia provin din China” și „90% din microelectronică”.

Reclamă

Acest lucru „permite Rusiei să mențină această bază militaro-industrială, să mențină mașinăria de război, să mențină războiul. Prin urmare, trebuie ca aceasta să înceteze”, a adăugat el.

China nu livrează direct arme Rusiei, însă SUA acuză companiile chineze că furnizează componente și echipamente pentru sectorul de armament rus. „China nu poate juca la două capete. Ea nu poate continua să aibă relații comerciale normale cu țările europene și în același timp să alimenteze cel mai mare război pe care l-am cunoscut în Europa după Al Doilea Război Mondial”, a declarat, la rândul său, Jens Stoltenberg, care a îndemnat „să se impună un preț” Beijingului pentru sprijinul acordat Rusiei. „Trebuie să existe consecințe”, a subliniat Stoltenberg.

Reclamă
Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro