China a acuzat sâmbătă alianța defensivă AUKUS, compusă din Regatul Unit, Statele Unite ale Americii și Australia, de intensificarea riscurilor de proliferare nucleară în regiunea Pacificului. Criticile vin în contextul planurilor Alianței de a echipa Australia cu submarine cu propulsie nucleară pentru a contracara comportamentul agresiv al Beijingului în zonă.

În cursul unei vizite în Papua Noua Guinee, ministru chinez de externe, Wang Yi, a exprimat opoziție față de proiectul submarinelor, menționând că aceasta contravine Tratatului din Pacificul de Sud care interzice deținerea de arme nucleare în regiune. Aceste declarații au fost făcute în cadrul unei întâlniri cu Justin Tkachenko, ministrul de externe din Papua Noua Guinee, țară cu care China caută să își intensifice legăturile.

Contextul acuzațiilor include, de asemenea, tentativele recente ale AUKUS de a coopera cu Japonia, ceea ce, conform lui Wang Yi, „agravează confruntarea dintre blocuri și provoacă diviziuni”, fiind incompatibile cu nevoile țărilor insulare. Regiunea Pacificului de Sud, caracterizată prin insule slab populate dar bogate în resurse naturale, se află pe rute maritime geostrategice importante, esențiale în eventualitatea unui conflict militar în zonă.