Reclamă

Te-ai surprins că deschizi și închizi ușa frigiderului sau te uiți prin dulapul din bucătărie, dar nu prea ai chef să mănânci nimic din ce vezi?

Te-ai întrebat vreodată dacă îți este foame sau altceva? Dacă da, citiți mai departe pentru a afla mai multe despre cum să vă dați seama dacă vă este cu adevărat foame sau sunteți doar plictisit.

Gestionarea greutății este cheia unei sănătăți bune în general. Dar menținerea unei greutăți sănătoase poate fi mai ușor de spus decât de făcut.

Apetit sau foame

Chiar îți este foame sau doar te-ai plictisit? Foarte mulți oameni se confruntă cu această problemă
Pixabay

Cheia este concentrarea asupra echilibrului delicat dintre alimentele pe care le consumi și modul în care corpul tău folosește acea energie ca și combustibil. Mâncăm din multe motive – nu numai când ne este foame. Mâncarea în exces este unul dintre motivele pentru care oamenii se îngrașă sau se luptă să își mențină greutatea. Pentru unii, a mânca nu înseamnă cu adevărat a mânca. Uneori, este legat de emoțiile noastre.

Foame, plictiseală sau poftă de mâncare?

Înțelegerea diferenței dintre foamea fizică și foamea emoțională poate necesita timp și practică. O modalitate de a începe să te uiți de ce mănânci este să înțelegi diferența dintre foame și apetit.

Foamea este indicată de un semn fiziologic, cum ar fi un mârâit al stomacului. Acest semn ne spune că organismul are nevoie de hrană. În loc să vină rapid, are de obicei o construcție graduală. Când ți-e foame, probabil că vei putea înceta să mănânci când ești sătul.

Apetitul, pe de altă parte, este considerat a fi psihologic. Este mai mult o poftă, fără semne sau sentimente de foame. Mâncarea psihologică sau emoțională este mai probabil să însoțească pofta de alimente specifice. Poate apărea rapid în momentele de fericire, tristețe, stres și alte emoții.

Luați, de exemplu, plictiseala. Plictiseala „este o emoție discretă care se asociază cu sentimentul de nemulțumire, neliniște și necontestat atunci când interpretăm acțiunile și situațiile din prezent ca lipsite de scop”. Poate servi ca o modalitate de a-și redirecționa comportamentul departe de lipsa de sens în momentul prezent.

Nu este un secret pentru nimeni că mulți oameni mănâncă când se plictisesc. Potrivit unor cercetători, entuziasmul sau stimularea alimentelor poate fi folosită pentru a crea un sentiment de evadare și pentru a face față plictiselii.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro