Charles al III-lea este nou Rege al Regatului Unit și al Irlandei de Nord.

Charles al III-lea este noul rege al Marii Britanii, iar Camilla Parker a devenit regină consoartă. Parlamentarii au depus jurăminte de credință pentru noul monarh. 

După moartea Reginei Elisabeta a II-a tronul i-a revenit primului său fiu, Charles. Începând de astăzi, el este noul rege al Marii Britanii. După ce s-a întors de la Castelul Balmoral, locul unde se afla regina, el a venit direct la Palatul Buckingham. A dat mâna cu oamenii adunați în fața porților și le-a primit condoleanțele, dar și urările de bine pentru noua funcție.

La vârsta de 73 de ani, Charles este cel mai în vârstă monarh care ajunge în funcție. Regele a intrat în audiență cu prim-ministrul Liz Truss, apoi s-a adresat întregului stat în calitate de rege al Marii Britanii și Irlandei de Nord

Charles al III-lea a fost proclamat rege într-o ceremonie desfășurată la Palatul St James din Londra. Proclamația s-a citit în sala, apoi a fost semnată de membrii Consiliului de Succesiuni. La această ceremonie sunt prezenți foștii premieri britanici, dar și membrii familiei regale.

Deși durerea i se citea pe chip, Regele Charles al III-lea s-a arătat puternic. Pierderea mamei sale a venit într-un moment neașteptat, iar fiul cel mare a primit titlul suprem al statului. Acesta a spus că dorește să-i urmeze exemplul mamei sale și să ducă la bun sfârșit fiecare îndatorire pe care o are.

„Pentru întreaga noastră familie, precum şi pentru acest regat şi pentru familia extinsă de naţiuni din care facem parte, mama mea a oferit un exemplu de iubire pentru toată viaţa şi de serviciu public altruist.

Domnia mamei mele a fost fără precedent ca durată, dedicare şi devotament. Chiar şi acum când suntem în doliu, îi mulţumim pentru această viaţă de credinţă. Sunt profund conştient de această importantă moştenire şi de îndatoririle şi responsabilităţile serioase care, de acum, îmi revin mie.”a fost discursul lui Charles al II-lea.

Parlamentarii au depus jurăminte de credință

Parlamentarii de rang înalt, în frunte cu prim-ministrul Lizz Truss au depus jurăminte de credință față de noul rege. Din cauza timpului scurt, doar un număr mic de oficiali vor putea depune jurământul într-o zi de sâmbăta, iar ceilalți o vor face la o dată ulterioară, conform Preşedintelui Camerei Comunelor, Sir Lindsay Hoyle.

„Jur pe Dumnezeu atotputernic că voi fi credincioasă şi voi purta loialitate adevărată Majestăţii Sale Regele Charles, moştenitorilor şi succesorilor săi, în conformitate cu legea, aşa să-mi ajute Dumnezeu.”, a fost jurământul rostit de Liz Truss.

Distribuie

Pasionată de dezvoltare personală, călătorii și citit, ea este atrasă de noutățile și momentele cheie din industria din spațiul public. Andreea face și voluntariat, fiind o persoană implicată în comunitate și în soluționarea problemelor societății căutând să se dezvolte atât pe plan personal, cât si profesional.