Un cetățean francez, angajat al ONG-ului elvețian Centrul pentru Dialog Umanitar (HD) din Geneva, a fost arestat la Moscova sub acuzații de spionaj și nedepunerea documentelor pentru înregistrare ca „agent străin” în Rusia. Organizația a confirmat reținerea consilierului pentru Rusia și Eurasia, Laurent Vinatier, și lucrează pentru a obține mai multe detalii despre arestare și pentru a asigura eliberarea sa.

Rusia a comunicat joi că bărbatul a fost acuzat de colectarea de informații militare și de neînregistrare ca „agent străin”. Conform legii ruse, orice persoană care primește sprijin străin sau este sub influență străină trebuie să se înregistreze corespunzător. Vinatier riscă o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat.

„Lucrăm pentru a obține mai multe detalii despre circumstanțele arestării și pentru a asigura eliberarea lui Laurent”, a declarat un purtător de cuvânt al NGO-ului, agenției de presă AFP, într-un comunicat.

Într-un clip video postat de Comitetul de Anchetă al Rusiei, arestarea a avut loc într-o cafenea din Moscova. Comitetul a transmis că „un cetățean francez suspectat că strângea informații despre activitățile militare ale Rusiei a fost reținut la Moscova. Aceste informații, dacă sunt obținute din surse străine, ar putea fi folosite împotriva securității statului. În acest scop, el a vizitat în repetate rânduri Rusia, inclusiv Moscova, unde a organizat întâlniri cu cetățenii ruși”.