Medicul primar de Terapie Intensivă, Radu Țincu, este de părere că formațiunile au greșit în gestionarea pandemiei de coronavirus, fiindcă nu au impus din timp certificatul verde. Din punctul său de vedere, politicienii nu vor să adopte o astfel de măsură fiindcă este nepopulară. Mai mult, Radu Țincu explică faptul că partidele politice sunt ocupate să se certe în loc să ia decizii în criza sanitară.
Reamintim că proiectul de lege privind impunerea certificatului verde COVID la locul de muncă a fost respins de Senat și va ajunge la vot în Camera Deputaților.
Medic: Certificatul verde trebuia să fie obligatoriu
Medicul a spus că măsura certificatului verde a fost deja impusă în mai multe state europene, iar efectul a fost „scăderea numărului de cazuri și creșterea ratei de vaccinare, ambele ducând la o scădere a mortalității”. Radu Țincu a mai afirmat că populația României e „cu cel mai mic grad de imunizare din Europa”, iar consecința este „cea mai mare rată de mortalitate din Europa”.
În acest context, Țincu a insistat că politicienii trebuie să ia toate măsurile de siguranță sanitară necesare, inclusiv să impună certificatul verde COVID.
„Politicienii refuză obligativitatea certificatului verde pentru că suntem într-un moment de instabilitate politică, pentru că nu avem un guvern și sunt negocieri între partidele politice care nu doresc să se certe tocmai înainte de negocierile pentru formarea guvernului. Introducerea certificatului verde reprezintă o măsură nepopulară și acest lucru ar duce la o scădere a capitalului electoral, iar toate aceste elemente stau la baza acestei tergiversări”, a mai afirmat Țincu, pentru PS News.
Țincu: Cine nu se vaccinează anti-COVID trebuie să-și asume consecințele
În opinia medicului, certificatul verde ar trebui să fie obligatoriu 6 – 8 luni după momentul în care s-a liberalizat vaccinarea pentru populația generală. Medicul Radu Țincu spune că certificatul verde nu este altceva decât o formă prin care persoanele respective dovedesc că nu riscă să îi îmbolnăvească pe ceilalți.
„Când statul îți pune la dispoziție vaccinul în mod gratuit și refuzi din motive personale să te vaccinezi mi se pare normal să îți asumi toate repercusiunile care decurg din această decizie. Lucrurile acestea sunt valabile și pentru alte domenii de activitate. Dacă nu ai asigurare obligatorie la mașină și te lovește cineva vei plăti, pentru că nu ai dorit să implementezi ceea ce statul ți-a oferit din punct de vedere al garanției”, a mai declarat Radu Țincu.