Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN) a anunțat încetarea colaborării cu aproximativ 500 de oameni de știință afiliați instituțiilor ruse și cu circa 15 cercetători din Belarus. Această decizie urmează invaziei armatei ruse în Ucraina, conform informațiilor furnizate de Reuters.
CERN, cu sediul în Elveția și renumit pentru acceleratorul său de particule, nu va reînnoi acordul de cooperare cu Rusia după ce acesta expiră la 30 noiembrie 2024. Un purtător de cuvânt al organizației a declarat că oamenii de știință ruși asociați cu laboratoarele din țara lor nu vor mai putea colabora cu CERN.
„CERN este o organizație internațională, dar nu este o insulă. Nu este acceptabil să susțină cercetarea științifică atunci când au loc războaie între țări care au avut cândva personal care a lucrat împreună la CERN”, a explicat purtătorul de cuvânt. Mai mult, acesta a adăugat că toate activitățile au fost suspendate odată cu izbucnirea războiului, iar acum decizia devine oficială.
Deși Rusia a criticat decizia, catalogând-o drept politizată și discriminatorie, CERN a subliniat că aceasta este în acord cu politicile sale actuale. În ciuda acestei măsuri, oamenii de știință ruși care sunt afiliați la institute din alte țări vor putea continua colaborarea cu CERN, fiind aproximativ 90 de persoane în această situație.
CERN colaborează la nivel global cu aproximativ 17.000 de cercetători, iar această decizie de suspendare a coabitării cu Rusia și Belarus vine în contextul tensiunilor geopolitice actuale.