Instanțele din Rusia au primit în 2024 aproximativ 20.000 de cereri pentru declararea unor persoane ca fiind dispărute sau moarte, ceea ce reprezintă o creștere de două ori și jumătate față de anii anteriori, conform unui raport al organizației media independente Mediazona, publicat pe 4 februarie și citat de Kyiv Independent.
Înainte de invazia la scară largă a Ucrainei, instanțele rusești soluționau aproximativ 8.000 de astfel de cazuri anual. Această creștere bruscă a numărului de cereri, observată de la jumătatea anului 2024, este un semn al primelor creșteri semnificative în cazurile de persoane dispărute de la începutul războiului, în 2022.
Statisticile sugerează pierderi tot mai mari pentru Rusia în conflict, estimările variind între 600.000 și 840.000 de morți și răniți, în timp ce Moscova nu a publicat date oficiale privind victimele.
Conform Mediazona, majoritatea cererilor recente provin de la comandanți ai unităților militare ruse care încearcă să elimine din registrul personalului soldații dispăruți, presupuși morți dar fără documente oficiale ce confirmă acest lucru. Acest proces permite unităților să recruteze noi membri.
Familiile nu sunt obligate să fie de acord cu aceste declarații, ceea ce le poate lăsa fără sprijin financiar și fără informații clare despre soarta celor dragi, precizează publicația. Detalii precise despre numărul soldaților ruși dispăruți rămân necunoscute, deoarece instanțele nu divulgă numele solicitanților și ascund adesea deciziile.
În 2024, s-au înregistrat aproximativ 12.000 de cazuri suplimentare față de cifrele obișnuite în timp de pace. Mai mult de 50.000 de cereri au fost depuse de ruși interesați de soarta soldaților dispăruți prin intermediul proiectului ucrainean „Vreau să găsesc”, a afirmat Bohdan Okhrimenko, șeful Secretariatului Centrului de coordonare, la 3 ianuarie.
Lansat în septembrie 2022 în legătură cu linia telefonică „Vreau să trăiesc”, destinată ajutorului pentru soldații ruși care vor să se predea, proiectul a fost extins pentru a răspunde cererilor familiilor care își caută rudele dispărute în conflict.
Anna Tsiviliova, ministrul adjunct al apărării din Rusia, a dezvăluit la 26 noiembrie 2024 că autoritățile au primit 48.000 de cereri de testare ADN solicitând identificarea soldaților dispăruți. Totodată, Andrei Kartapolov, șeful Comisiei pentru apărare a Dumei de Stat, a subliniat necesitatea confidențialității acestor cifre. „Acestea sunt informații sensibile. Trebuie să ne asigurăm că aceste cifre nu vor fi făcute publice”, a declarat acesta.