Viceministrul polonez de externe, Andrzej Szejna, a solicitat Israelului să ofere explicaţii şi compensaţii pentru moartea a şapte lucrători umanitari, printre care se numără şi un cetăţean polonez, de la organizaţia non-guvernamentală americană World Central Kitchen (WCK), care au fost ucişi într-un atac israelian în Gaza.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a recunoscut că forţele israeliene au lovit „fără intenţie oameni nevinovaţi” în Fâşia Gaza, descriind incidentul drept tragic.

„Autorităţile israeliene trebuie să stabilească cine trebuie să fie tras la răspundere penal” şi să găsească modalităţi de compensare pentru familiile victimelor, a declarat Szejna. Răspunsul vine după ce WCK a anunţat suspendarea activităţilor sale în regiune şi după ce a fost confirmată identitatea victimelor, între care se află un polonez, un australian, un cetăţean cu dublă cetăţenie (americană şi canadiană) şi trei britanici.

Ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, a declarat că a cerut „explicaţii urgente” ambasadorului israelian Yacov Livne şi a fost asigurat că Polonia va primi în curând rezultatele anchetei. De asemenea, Polonia intenţionează să efectueze o proprie investigaţie în această privinţă. Acest incident marchează prima ocazie încând voluntari străini sunt ucişi în conflictul care a cauzat decese masive în rândul populaţiei palestiniene de la începutul campaniei militare israeliene împotriva grupării Hamas în Fâşia Gaza.