Judecătoria Sectorului 4 a respins miercuri cererea de liberare condiţionată a fostului primar al Constanţei, Radu Mazăre, deținut actualmente în Penitenciarul București-Jilava. Decizia nu este definitivă, putând fi contestată în termen de trei zile de la comunicare.

Conform sentinței, o nouă cerere de liberare condiţionată poate fi formulată de Mazăre doar peste nouă luni, după rămânerea definitivă a acestei decizii. Judecătoria a argumentat decizia prin invocarea articolului 587 alineatul (2) din Codul de procedură penală, raportat la articolul 59 din Codul penal din 1969, combinat cu aplicarea articolului 5 alineatul (1) din Codul penal.

Radu Mazăre execută o pedeapsă de 9 ani de închisoare, rezultat al contopirii a două pedepse definitive primite pentru retrocedări ilegale de terenuri și in dosarul Polaris, unde a fost acuzat de luare de mită, abuz în serviciu și conflict de interese. Fostul primar a fost condamnat definitiv în februarie 2019 la nouă ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, în formă continuată, și constituirea unui grup infracțional organizat, alături de alți 31 de inculpați.

În dosarul Polaris, unde Mazăre a fost trimis în judecată în decembrie 2015, acesta a fost acuzat că a primit opt milioane de euro și peste opt milioane de lei de la reprezentanții unor firme pentru facilitarea emiterii unor documente și pentru înlesnirea câștigării unei licitații sau încheierea unor contracte. Porivit Direcției Naționale Anticorupție, s-a arătat în rechizitoriu că acesta a fost condamnat în februarie 2022, la cinci ani de detenție.