Medicamentele pentru tratarea răcelii și gripei se epuizează rapid, farmaciile nereușind să se reaprovizioneze la timp, conform cerințelor pieței. Deși farmaciile și-au făcut stocurile din timp, cererea uriașă din ultimele săptămâni goleste rafturile rapid. Situația este similară și în spitale, unde secțiile de boli infecțioase sunt pline de pacienți cu infecții respiratorii. În prezent, doar 1,1 milioane de români sunt vaccinați antigripal, însă, conform medicilor, numărul ar trebui să fie de trei ori mai mare.
Farmaciile din țară raportează o cerere crescută pentru antivirale și testele rapide care confirmă prezența virusului gripal. „Acum încep să se simtă deja lipsurile de pe piață pentru că a fost o cerere probabil mai mare și decât cea estimată de către depozite și de către noi. Stocuri am avut întotdeauna, avem și acum, doar că le așteptăm de pe o zi pe alta, vin tot mai greu, deja încep să nu se mai găsească,” a declarat Anda Vija, farmacist.
Managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” Timișoara, Cristian Oancea, a adăugat: „Recomandăm populației să nu ia tratament fără un consult de specialitate, adică nu trebuie să luăm profilactic, nu trebuie să luăm să avem să luăm în casă, trebuie să luăm la acei pacienți care necesită.”
Spitalele de boli infecțioase din țară înregistrează o creștere a cazurilor de gripă și de infecții respiratorii. Pacienții raportează simptome precum tuse, oboseală și dureri de cap care durează de săptămâni. „Locurile sunt undeva aproximativ la 90% pline, cel puțin pe bolile infecțioase, dacă vorbim de infecții virale, dar și de infecții bacteriene pe secțiile de pneumologie undeva la 30-40%, deci mai avem locuri pe care putem să le facem dacă o să fie nevoie,” a mai spus Cristian Oancea.
Potrivit datelor Institutului Național de Sănătate Publică, în ultima săptămână de raportare au fost confirmate peste 170.000 de cazuri de infecții virale, inclusiv gripă. De asemenea, de la începutul sezonului gripal, cifra deceselor a ajuns la 35.