În ultimele luni, piața imobiliară din Spania a fost martora unei cereri record din partea cumpărătorilor polonezi, fenomen determinat în mare parte de temerile legate de conflictul Rusiei din Ucraina și posibila sa extindere. Agnes Marciniak-Kostrzewa, care lucrează în domeniul imobiliar de 25 de ani, a descris perioada recentă ca fiind ”cu adevărat nebunească”, sursele menționând două valuri specifice de interes crescut pentru achiziționarea de proprietăți în februarie 2022 și începând cu februarie 2024.

Contextul geopolitic actual, inclusiv declarații recente ale unor personalități proeminente și intensificarea activităților militare în regiune, au încurajat un număr semnificativ de polonezi să ia în considerare cumpărarea de proprietăți în afara țării ca măsură de precauție. Maria Ruiz Lopez, notar specializat în tranzacții imobiliare între Spania și Varșovia, a confirmat acest trend, menționând că mulți clienți sunt motivați de dorința de a avea o opțiune de siguranță în fața conflictului.

Pe lângă factorii de natură politică și de securitate, creșterea bogăției în Polonia postcomunistă și flexibilitatea muncii la distanță oferită în urma pandemiei, au contribuit de asemenea la această tendință. Unii cumpărători sunt motivați de dorința de a avea un plan de rezervă pentru familiile lor, în timp ce alții văd în această mișcare o oportunitate de a-și diversifica investițiile.

Din perspectiva agenților imobiliari, este evident că, dincolo de cazul specific al polonezilor, cetățenii din mai multe țări ale Europei de Est manifestă un interes crescut pentru proprietățile din Occident, indicând un sentiment larg răspândit de incertitudine în regiune.