Reclamă

Cercetătorul francez Laurent Vinatier a fost condamnat luni, la Moscova, la o pedeapsă de trei ani de închisoare după ce a fost găsit vinovat de colectarea de date militare fără înregistrare ca ‘agent străin’. Această obligație ar fi necesitat parcurgerea unor proceduri administrative riguroase, informează agenția AFP, citând News.ro.

Laurent Vinatier, specialist în istoria post-sovietică, a fost reținut pe 7 iunie într-un restaurant din Moscova. În vârstă de 47 de ani, el lucra pentru o organizație neguvernamentală din Elveția care se ocupă cu medierea conflictelor prin metode neoficiale. Cercetătorul avea numeroase contacte și călătorea frecvent în Rusia și Ucraina, chiar înainte de invazia rusă din februarie 2022.

În cadrul audierilor preliminarii, Vinatier a pledat vinovat, alegând o procedură simplificată care ar fi putut duce la o pedeapsă mai redusă. Avocații săi, însă, au considerat sentința nedrept de aspră și au anunțat că intenționează să facă apel, cerând inițial o simplă amendă. Laurent Vinatier, cu „mâinile ușor tremurânde”, a recunoscut vinovăția și a solicitat clemență citându-l pe Pușkin, într-o rusă nesigură. Pedeapsa a fost redusă cu doar trei luni față de ce solicitase procurorul.

Acuzațiile împotriva sa s-au bazat pe informații de la serviciile de securitate ruse FSB, care l-au acuzat de întâlniri ilegale între aprilie 2021 și august 2022 cu diverse figuri oficiale ruse, în cadrul cărora ar fi cules informații despre mobilizarea trupelor ruse în apropierea frontierei ucrainene și scopurile „operațiunii militare speciale” din Ucraina. Rechizitoriul subliniază că „încălcând legea, a adunat date care puteau fi folosite împotriva securității Federației Ruse”.

Cazul său se desfășoară pe fondul unor relații tensionate dintre Moscova și țările occidentale, în special Franța, care susține Ucraina. Anterior, existau temeri că Vinatier ar putea fi acuzat de „spionaj”, o infracțiune mult mai gravă, care atrage o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare.

Pe lângă condamnarea cercetătorului francez, relațiile dintre Franța și Rusia rămân delicate. Rusia acuză Franța de sprijinirea activă a regimului de la Kiev, o acuzație reînnoită recent după o întâlnire dintre Emmanuel Macron și omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, la Paris.

În ciuda probabilității scăzute de a beneficia de un gest de clemență similar cu cel al altor occidentali eliberați de Rusia, precum cazul jurnalistului american Evan Gershkovich, cazul lui Laurent Vinatier va rămâne, fără îndoială, o prioritate pentru următorul ambasador francez așteptat la Moscova.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro