Cercetătorul francez Laurent Vinatier a pledat vinovat vineri, în faţa unui tribunal din Moscova, pentru acuzaţia că nu s-a înregistrat ca agent străin şi ar fi colectat informaţii despre armata rusă. Din acest motiv, el a fost plasat în arest preventiv până la 5 august, relatează Reuters.

O înregistrare video postată de serviciul judiciar din Moscova îl arată pe Laurent Vinatier în cătuşe, în timp ce era condus în sala de judecată şi introdus într-o cuşcă metalică la începutul audierii.

Laurent Vinatier, în vârstă de 47 de ani, este specialist în Rusia şi consilier al Centrului pentru Dialog Umanitar, un grup de mediere a conflictelor cu sediul în Elveţia. Conform legii ruse, o persoană este obligată să se înregistreze ca agent străin dacă este implicată în activităţi politice şi colectează informaţii militare, primind în acelaşi timp ajutor financiar sau de altă natura din străinătate. El riscă o pedeapsă de până la cinci ani închisoare.

Avocatul său, Aleksei Siniţin, a declarat pentru Reuters că Vinatier a reușit să contacteze Ambasada Franței la Moscova. Consulul general al Franței la Moscova, Patrice Servantie, a trimis o scrisoare tribunalului, cerând ca Vinatier să nu fie plasat în detenție, dar cererea a fost respinsă. „Domnul Vinatier este un cetățean responsabil și cu respect față de lege, el va respecta toate cerințele legii Federației Ruse”, se arată în scrisoare.

Președintele francez Emmanuel Macron a negat că Vinatier ar fi lucrat pentru statul francez, descriindu-i arestarea ca parte dintr-o campanie de „intoxicare” a Moscovei. „În niciun caz nu era vorba de cineva care lucra, care lucrează pentru Franța,” a spus Macron, adăugând că Vinatier lucra pentru un ONG elvețian „care face diplomație”.

Laurent Vinatier, cercetător cu un doctorat în filosofie și expert în Cecenia, lucra la conflictul dintre Rusia și Ucraina pentru Centrul pentru Dialog Umanitar, un ONG elvețian de soluționare a conflictelor. El este suspectat că a colectat ilegal informații despre activitățile militare ale Rusiei.