O echipă condusă de cercetători elvețieni a dezvăluit recent, luni, că a dezvoltat primul picior robotic dotat cu ceea ce ei numesc „mușchi artificiali”. Aceștia sunt de fapt un fel de buzunare umplute cu ulei, care permit robotului să execute sărituri pe diferite suprafețe, potrivit unei relatări AFP, preluate de Agerpres. Studiul, care detaliază această inovație, a fost publicat în prestigioasa revistă Nature Communications.
În cadrul studiului, un videoclip arată piciorul robotic executând sărituri mici într-o zonă care include iarbă, nisip și pietre. Difuzarea acestui videoclip este limitată de setările cookie-urilor, care necesită acceptarea acestora pentru vizionare completă.
Cercetătorii implicati doresc să aplice noua tehnologie în construirea de roboți umanoizi capabili să îndeplinească „sarcini domestice plictisitoare”, a precizat Robert Katzschmann, coautor al studiului, pentru AFP. Echipa a fost inspirată de numeroșii mușchi ai corpului uman, aproximativ 600, în dezvoltarea unui robot ce poate merge și sări continuu.
Mușchii artificiali, cunoscuți și ca actuatoari electrohidraulici, sunt asemănători cu niște pungi de congelare mici, atașate la oasele metalice ale piciorului robotic. Acestea sunt umplute cu ulei și echipate cu electrozi, ceea ce le permite să se contracte și să se relaxeze, imitând mușchii animalelor. Spre deosebire de motoarele și îmbinările metalice rigide utilizate în roboții industriali, această tehnologie promite să fie mai sigură și să consume mai puțină energie.
Potrivit profesorului Katzschmann, un robot domestic ar trebui să aibă abilitatea nu doar de a transporta obiecte, ci și de a realiza gesturi umane, precum o îmbrățișare sau o strângere de mână. El a subliniat că tehnica mușchilor artificiali este mai eficientă energetic decât motoarele tradiționale, în special atunci când genunchiul robotului este îndoit. De asemenea, aceștia permit piciorului robotic să abordeze cu mai mare agilitate trasee dificile.
Deși piciorul testat reușește să execute sărituri de 13 centimetri, corespunzând la 40% din înălțimea sa, el se află încă în stadiul de prototip. În acest moment, acesta poate efectua sărituri doar într-un cerc, fiind conectat la o axă care îi permite rotirea.
Pentru a finaliza un robot umanoid funcțional complet cu mușchi artificiali, sunt necesare cercetări suplimentare. Katzschmann a subliniat totuși că prețul accesibil al componentelor ar putea accelera dezvoltarea și producția acestor mușchi artificiali la scară largă.