Reclamă

O echipă de oameni de știință de la Universitatea Northwestern și Universitatea Illinois-Chicago a identificat o mutație a virusului SARS-CoV-2, responsabil pentru Covid-19, care este crucială pentru capacitatea sa de a infecta sistemul nervos central. Studiul, publicat recent în revista Nature Microbiology, ar putea oferi noi perspective asupra simptomelor neurologice și „Covidului de lungă durată”, ajutând la dezvoltarea tratamentelor specifice pentru protecția și eliminarea virusului din creierul uman.

Descoperirile arată că modificări în proteina spike a virusului, esențială pentru pătrunderea acestuia în celule, îmbunătățesc capacitatea sa de a infecta creierul la șoareci. În cadrul cercetărilor, virusurile care s-au replicat în creier prezentau o anumită deleție sau mutație în proteina spike, în comparație cu virusurile din plămâni.

„Examinând genomurile virusurilor din creier față de cele din plămâni, am constatat că acelea cu o deleție specifică în proteina spike erau mult mai eficiente în infectarea creierului”, a declarat Judd Hultquist, profesor și specialist în boli infecțioase, făcând referire la descoperirile lor.

În ciuda similitudinilor proteinei spike în plămâni cu virusul folosit pentru infectarea șoarecilor, majoritatea virusurilor din creier prezentau modificări cheie. Aceste schimbări permit virusului să pătrundă în diferite tipuri de celule.

Implicațiile sunt majore, explică Hultquist, având în vedere că SARS-CoV-2 a fost mult timp asociat cu simptome neurologice, cum ar fi pierderea mirosului, gustului și „ceața cerebrală”. „Pentru circulația virusului de la plămâni la creier, acest lucru necesită modificări ale proteinei spike care determină modul de intrare în celule”, a adăugat Hultquist.

Încă nu se cunoaște cu exactitate dacă Covidul de lungă durată este un rezultat al infectării directe a celulelor din creier sau dacă este cauzat de un răspuns imun prelungit. Hultquist a subliniat că, dacă este vorba despre infectarea directă a celulelor din sistemul nervos central, ar putea exista tratamente specifice mai eficiente în combaterea virusului.

Studiul ar putea astfel ghida cercetările viitoare în dezvoltarea tratamentelor țintite, având potențialul de a îmbunătăți gestionarea și tratamentul simptomelor neurologice asociate Covid-19.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro