Oamenii de știință au dezvoltat un colorant strălucitor care se lipește de celulele canceroase, oferindu-le chirurgilor o „a doua pereche de ochi” pentru a le îndepărta în timp real și a eradica definitiv boala. Descoperirea ar putea reduce riscul de reapariție a cancerului și ar putea preveni efectele secundare.

Colorantul fluorescent pune în evidență micile țesuturi canceroase care nu pot fi văzute cu ochiul liber, permițându-le chirurgilor să îndepărteze până la ultima celulă canceroasă, păstrând în același timp țesutul sănătos. „Îi oferim chirurgului o a doua pereche de ochi pentru a vedea unde se află celulele canceroase și dacă acestea s-au răspândit”, a declarat Freddie Hamdy, profesor de chirurgie la Universitatea din Oxford. „Cu această tehnică, putem îndepărta tot cancerul, inclusiv celulele care s-au răspândit din tumoare, ce ar putea reveni mai târziu”.

Tehnica a fost dezvoltată de oamenii de știință și chirurgii de la Universitatea din Oxford, în colaborare cu compania biotehnologică californiană ImaginAb Inc. și a fost finanțată de Cancer Research UK. În cadrul primului studiu de acest gen, 23 de bărbați cu cancer de prostată au fost injectați cu markerul de colorant înainte de a fi supuși unei intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea prostatei. Colorantul fluorescent a evidențiat celulele canceroase și locul în care acestea se răspândiseră în alte țesuturi, cum ar fi pelvisul și ganglionii limfatici.

Un sistem special de imagistică a fost folosit pentru a lumina prostata și regiunile învecinate, făcând să strălucească celulele canceroase de prostată. Capacitatea de a vedea astfel de detalii le-a permis chirurgilor să îndepărteze celulele canceroase, păstrând în același timp țesutul sănătos.