Reclamă

Centrul județean APIA din Tulcea a decis să nu acorde subvențiile solicitate de două firme responsabile cu concesionarea stufului din Delta Dunării, stârnind o serie de reacții în spațiul public. Decisional, acest refuz vine pe fundalul unei investigații demarate de Parchetul European, care a cerut oprirea oricăror plăți către respectivele firme, până la clarificarea situației.

Fostul director al APIA, Ionuț Lupu, a comentat decizia agenției, considerând-o o măsură corectă. „Din punctul meu de vedere este o decizie corectă a foștilor mei colegi din APIA. Arată faptul că înainte de orice trebuie să vorbim de eligibilitatea unui dosar, a unei cereri de plată”, a declarat Lupu, evidențiind astfel importanța criteriilor de eligibilitate în procesul de acordare a subvențiilor.

Pe fondul refuzului de finanțare pentru anul 2023, se lasă loc unei posibile reconsiderări pentru 2024. Beneficiarii, neputându-și obține banii în acest an, sunt încurajați să se pregătească pentru a reaplica anul viitor, având opțiunea de a contesta decizia în instanță.

Contextul acestei decizii include și o tentativă controversată de la nivel parlamentar de a considera stufărișul din Delta Dunării ca fiind pășune, propunere ce ar fi facilitat acordarea unei subvenții de 5 milioane de euro. Allegațiile au legat această încercare de fiul liderului PSD, Paul Stănescu, și de afacerile sale, provocând astfel solicitarea Parchetului European de a suspenda orice plăți către firmele implicate până la încheierea investigației.

În reiterare, decizia Centrului județean APIA din Tulcea de a refuza subvențiile pentru cele două firme ce au concesionat stuful din Delta Dunării subliniază importanța unui proces transparent și conform regulilor de eligibilitate, în contextul unor posibile irregularități financiare și legături politice controversate.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro