Reclamă

Biserica Ortodoxă Română marchează astăzi, 4 februarie 2025, o sută de ani de la ridicarea sa la rangul de Patriarhie, organizând o serie de evenimente liturgice la Catedrala Patriarhală din București. Cu această ocazie, Preafericitul Părinte Daniel a proclamat public canonizarea a 16 sfinți duhovnici și mărturisitori din secolul al XX-lea, inclusiv Arsenie Boca și Sfântul Cuvios Cleopa.

Evenimentele au început încă de luni, 3 februarie, cu ultima slujbă de pomenire pentru cei 16 sfinți canonizați, săvârșită la Catedrala Patriarhală după Vecernie. Programul de astăzi a debutat la ora 7.00 cu o procesiune, în cadrul căreia au fost purtate toate sfintele moaște din Catedrală și un fragment din moaștele Sfântului Apostol Andrei. Acestea au fost așezate în Baldachinul Sfinților, unde rămân spre închinare.

Între orele 09.00 și 12.00, Preafericitul Daniel, împreună cu ierarhii Sfântului Sinod, a săvârșit Sfânta Liturghie, la care au participat și membrii Adunării Naționale Bisericești. La ora 12.30 urmează slujba Te Deum pentru Centenarul Patriarhiei Române și debutul lucrărilor Sfântului Sinod și ale Adunării Naționale Bisericești. Tot de la 12.30, slujba Te Deum va fi săvârșită în toate lăcașurile de cult ale Bisericii Ortodoxe Române, după un minut de bătaie a clopotelor.

Canonizarea, act prin care Biserica recunoaște și declară un credincios trecut la cele veșnice în rândul sfinților, urmată de proclamația publică, este un eveniment solemn realizat în cadrul unei liturghii. În 2024, Sfântul Sinod al Bisericii a aprobat canonizarea celor 16 cuvioși și preoți mărturisitori. Printre aceștia se numără și Arsenie Boca, cunoscut drept una dintre marile personalități ale ortodoxiei românești, și Sfântul Cuvios Cleopa, arhimandrit și stareț al Mănăstirii Sihăstria.

Arsenie Boca a fost preot și teolog, cunoscut pentru rezistența sa împotriva regimului comunist, trecând la cele veșnice în 1989. Părintele Cleopa, cunoscut pe numele de mirean Constantin, s-a remarcat prin meritele sale duhovnicești la Mănăstirea Sihăstria, încetând din viață în 1998.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro