Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat constituirea unei celule de criză în contextul recentelor atacuri asupra Israelului și a tensiunilor crescute din Orientul Mijlociu. Această măsură vine înaintea vizitei programate a premierului Marcel Ciolacu în Qatar și Emiratele Arabe Unite, începând de marți.

De la creația sa sâmbătă, celula de criză nu a primit solicitări de sprijin consular și, datorită faptului că spațiul aerian rămâne deschis, nu se consideră în acest moment necesară evacuarea cetățenilor români. Monitorizarea atentă a evoluțiilor din regiune este menținută de către MAE și Ministerul Apărării.

Condamnarea atacului Iranului asupra Israelului a fost exprimată ferm de către oficialii români, inclusiv președintele Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu și președintele Senatului Nicolae Ciucă, care au apelat la evitarea extinderii conflictului la nivel regional.

Purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Mihail Filip, a subliniat condamnarea atacului și preocuparea profundă a României față de situația de securitate din regiune, reiterând apelul la evitarea escaladărilor. „Prin misiunile noastre din regiune, monitorizăm situația și suntem în legătură cu cetățenii români”, a declarat Filip.

În plus, MAE a emis o atenționare pentru cetățenii români să evite călătoriile în Israel, Palestina, Liban și Iran, îndemnând la prudență și respectarea recomandărilor autorităților locale pentru cei care se află deja în acele zone. Informații detailate despre avertismentele de călătorie sunt disponibile pe pagina oficială a MAE.