Reclamă

După o vacanță sau o pauză de la școală, poate fi greu să revii la rutina ta zilnică obișnuită.

Dacă te obișnuiești să dormi târziu, să te trezești devreme pentru serviciu sau școală te poate face să te simți mai obosit decât de obicei.

Dacă această oboseală te face morocănos, cineva te poate acuza că te-ai trezit cu fața la cearșaf. Ți-a spus vreodată un prieten sau un membru al familiei asta? Ce înseamnă?

1.Un proverb cu mult adevăr

Cele mai tari curiozități. De ce trebuie să te ridici din pat, de fapt, doar pe partea stângă
Pixabay

Dacă ești ca majoritatea oamenilor, probabil că dormi – și te trezești – pe aceeași parte a patului în fiecare zi. Cum poate fi acea parte bună într-o zi, dar greșită în altă zi?

A te trezi pe partea greșită a patului este o vorbă comună care înseamnă pur și simplu că începi ziua simțindu-te obosit, nefericit, inconfortabil sau morocănos. Dacă te trezești odihnit, fericit și gata să abordezi ziua. Atunci cu siguranță te-ai trezit pe partea bună a patului. Unii copii ar putea argumenta că, luni, nu există partea bună a patului!

Aceste proverbe, ale căror semnificații nu sunt clare din cuvinte în sine, sunt numite idiomuri. Există multe idiomuri în limba română. Semnificațiile și originile lor sunt la fel de unice ca și expresiile în sine.

Nu este clar cum a apărut expresia „te-ai trezit cu fața la cearșaf”. Există totuși câteva teorii. Dar nu se află doar în vocabularul nostru.

De exemplu, la sfârșitul secolului al XIX-lea, E. Cobham Brewer a publicat Brewer’s Dictionary of Phrase and Fable. El a susținut că zicala a apărut ca rezultat al unei vechi superstiții conform căreia a fost ghinionist să te dai jos din pat cu piciorul stâng mai întâi.

2.Ce trebuie să ținem minte

Această superstiție pare să fi apărut în Roma Antică. Unde mulți romani aveau grijă să se ridice mereu din pat pe partea dreaptă. Acest lucru se potrivește cu alte superstiții ale vremii care susțineau că partea stângă a avut ghinion. Unii oameni, inclusiv pe Augustus Caesar, au crezut chiar că aduce ghinion să-ți pui mai întâi pantoful stâng!

Alții cred că această expresie, ca și altele care implică expresia „partea greșită”, reflectă doar faptul că există aspecte pozitive și negative ale oricărei situații. Unii oameni cred că atunci când te trezești dimineața, poți alege să sa ai o zi bună. Sau poți lăsa stresul și grijile să aibă ce e mai bun din tine.

Dar este posibil să existe de fapt o parte bună și una greșită a patului? Unii oameni cred că există.

De exemplu, unii oameni de știință ai somnului se bazează pe psihologie pentru a concluziona că partea stângă a patului este corectă. Iar partea dreaptă a patului este greșită. Ei știu că partea stângă a creierului controlează logica și gândirea rațională, în timp ce partea dreaptă a creierului controlează emoțiile și imaginația. Dacă te ridici din pat pe partea stângă, ei cred că îți poți concentra energia pe logică și să stai departe de emoțiile volatile.

Experții în Feng Shui cred, de asemenea, că cel mai bine este să te ridici din pat pe partea stângă. Ei cred acest lucru deoarece Feng Shui asociază partea stângă a patului cu familia, sănătatea, banii și puterea.

Ce crezi? Există o parte bună și o parte greșită a patului? Orice ai crede, un lucru este adevărat: chiar dacă te ridici pe partea greșită a patului, poți să te străduiești din răsputeri să întorci încruntarea cu susul în jos și să profiti la maximum de ziua ta!


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro