Reclamă

Astronomii au detectat cele mai mari fluxuri de materie emise de o gaură neagră, un fenomen observat cu ajutorul radiotelescoapelor, conform unui studiu recent publicat în revista Nature. Jeturile gigantice, cu o lungime de 23 de milioane de ani-lumină, provin de la o gaură neagră situată la o distanță de 7,5 miliarde de ani-lumină de Pământ.

Aceste structuri, numite Porphyrion după mitologia greacă, au fost descoperite cu ajutorul radiotelescopului european LOFAR în 2018, și au determinat oamenii de știință să reevalueze dimensiunile și impactul potențial al jeturilor cosmice emise de găurile negre, a explicat Martijn Oei, cercetător postdoctoral la Institutul de Tehnologie din California.

„Această pereche de jeturi nu este doar de mărimea unui sistem solar sau a Căii Lactee; vorbim de 140 de diametre ale Căii Lactee în total”, a declarat Oei. Jeturile emană o energie echivalentă trilioanelor de sori.

Până la această descoperire, sistemele cu jeturi mari erau considerate rare, iar dimensiunea maximă cunoscută era reprezentată de Alcyoneus, descoperit tot de echipa lui Oei, care se întinde pe aproximativ 100 de diametre ale Căii Lactee. Descoperirea Porphyrion demonstrează că astfel de structuri pot fi mult mai mari decât s-a crezut inițial.

LOFAR a surprins aceste structuri în timp ce căuta alte elemente cosmice. Surprinzător pentru cercetători a fost numărul mare de astfel de structuri găsite, identificându-se în total 10.000 de noi perechi de jeturi de materie ale găurilor negre. „Când am găsit prima dată jeturile gigantice, am fost destul de surprinși”, a spus Oei.

Analiza jeturilor a fost aprofundată la observatoare din India și Hawaii, identificând sursa în galaxii îndepărtate mai masive decât a noastră. În ciuda așteptărilor, s-a constatat că aceste jeturi provin de la o gaură neagră activă în mod radiativ, mai degrabă decât cele cunoscute tipic pentru jeturi mari.

Jeturile și procesele lor sunt cruciale pentru înțelegerea evoluției universului, cercetătorii sugerând că ele au existat de-a lungul întregii sale istorii de 13,8 miliarde de ani. Oei și echipa sa continuă studiul impactului acestor jeturi asupra universului înconjurător.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro