Dezechilibrul hormonal este frecvent la persoanele de toate grupele de vârstă, în special în anumite etape ale vieții, cum ar fi pubertatea, menstruația, sarcina, menopauza, îmbătrânirea.

Dar știai că chiar și alegerile tale greșite ale stilului de viață îți pot afecta hormonii și pot cauza boli cronice? Stresul, rutina sedentară, alimentele care îngrășează și somnul insuficient pot duce la dezechilibru hormonal și, la rândul lor, la probleme de sănătate neașteptate.

Hormonii sunt substanțe chimice care sunt produse în glandele endocrine și ajută la controlul multor funcții importante ale corpului. Există peste 50 dintre ele care ajută la metabolism, creștere, reproducere, funcție sexuală, starea de spirit, sănătatea pielii și a părului și chiar la somn. Dezechilibrul hormonal apare atunci când nivelul lor este fie mai mic, fie mai mare decât este necesar și poate duce la multe boli cronice de la tiroida, PCOD, diabet, acnee până la infertilitate.

Deci, de unde știm dacă hormonii noștri nu sunt echilibrați? Potrivit experților, orice scădere în greutate sau creștere în greutate inexplicabilă, oboseală, amorțeală sau furnicături în mâini sau picioare, niveluri ridicate de colesterol din sânge. Afecțiuni de sănătate mintală precum depresia sau anxietatea ar putea semnala un dezechilibru hormonal.

Cafea pe stomacul go

Cele mai importante greșeli ale stilului de viață care duc la dezechilibru hormonal
Pixabay

Îți place cafeaua la prima oră de dimineață pentru a-ți începe ziua? Cu toate acestea, consumul de cofeină înainte de orice altceva este probabil cel mai rău lucru pe care îl poți face metabolismului tău. Și acest lucru poate duce la orice fel de probleme intestinale și hormonale.

Stresul

Mintea și corpul neliniștiți pot crește cortizolul (hormonul stresului). Care perturbă toți ceilalți hormoni din organism. Mintea liniștită (cu ajutorul pranayamelor) pe de altă parte asigură echilibrul hormonal.

Somn de zi

Nu poți supraviețui fără doza ta zilnică de siesta de după-amiază? Acest lucru vă poate afecta negativ sănătatea. Dormitul în timpul zilei mai mult de 30-40 de minute crește kapha dosha în organism. Ceea ce vă încetinește metabolismul. Metabolismul slab (manda agni) este cauza majoră a tuturor bolilor conform Ayurveda. Deci, ar trebui evitat.

Fără ore fixe de masă

Mâncarea zilnică la ore fixe este obligatorie pentru sănătatea intestinală și hormonală optimă. Mâncatul la timp nepotrivit vă derutează intestinul și perturbă eliberarea de enzime digestive și hormoni (grelină și leptina). Care este cauza majoră a problemelor intestinale cum ar fi aciditatea, gazele, balonarea, intestinul permeabil, IBS etc.

Lipsa somnului sănătos

Ficatul tău se detoxifică, iar corpul și mintea se relaxează atunci când ai un somn profund. Cu cât dormi mai bine, cu atât te vindeci mai repede. Somnul necorespunzător sau tulburat vă perturbă hormonii. Și poate duce la probleme intestinale, obezitate, menstruații neregulate etc.

Alimente nesănătoase

Zahărul alb în exces, alcoolul, alimentele procesate, alimentele nonveg în exces. Resturile și alimentele prăjite, alimentele fermentate, glutenul și lactatele pot crește inflamația și vă pot perturba hormonii. Esti ceea ce mananci si digera. Doar limitarea acestor alimente vă poate îmbunătăți echilibrul hormonal la 70%.

Sedentarism

Lipsa exercițiilor fizice duce la creșterea în greutate, reducerea focului digestiv, slabă flexibilitate și lene care dă naștere la tulburări metabolice și hormonale.