Hipertensiunea sau tensiunea arterială ridicată este cel mai frecvent factor de risc prevenibil pentru bolile de inimă. În mod obișnuit, medicamentele sunt utilizate pentru a reduce nivelul tensiunii arteriale. Cu toate astea, chiar și schimbările în stilul de viață sau modificările alimentare pot ajuta la scăderea nivelului tensiunii arteriale.
Alimente care reduc tensiunea
Urmarea unei diete nutritive sau a unui regim alimentar sănătos este sugerat tuturor persoanelor cu probleme de hipertensiune. O dietă recomandată de către medic ajută la scăderea tensiunii și la menținerea unor niveluri optime. Cercetările au arătat că includerea anumitor alimente în dietă în special a celor bogate în nutrienți specifici, cum ar fi potasiul și magneziul, va reduce nivelul tensiunii arteriale.
Citricile, inclusiv grapefruit, portocale și lămâi, pot avea efecte pozitive puternice. Acestea sunt pline de vitamine, minerale și compuși vegetali care pot ajuta la menținerea sănătății inimii prin reducerea factorilor de risc ai bolilor de inimă.
Un studiu de 5 luni la care au participat 101 femei japoneze a demonstrat că aportul zilnic de suc de lămâie combinat cu mersul pe jos a fost corelat în mod semnificativ cu reduceri ale TAS, efect pe care cercetătorii l-au atribuit conținutului de acid citric și flavonoide din lămâi. De asemenea, studiile au arătat că sucul de portocale și lămâi poate contribui la reducerea tensiunii.
Chiar dacă mulți se feresc de el, este un aliment extrem de sănătos
Broccoli este cunoscut pentru numeroasele sale efecte asupra sănătății, inclusiv asupra sistemului circulator. Adăugarea acestei legume în dietă poate fi o modalitate eficientă de a reduce hipertensiunea.
Alimentul este încărcat cu antioxidanți flavonoizi, care pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale prin îmbunătățirea funcției vaselor de sânge și prin creșterea nivelului de oxid nitric din corp.
O altă legumă populară care poate avea efecte pozitive asupra tensiunii arteriale este țelina. Aceasta conține compuși numiți ftalide, care pot ajuta la relaxarea vaselor de sânge și la scăderea nivelului tensiunii arteriale. Același studiu a demonstrat că consumul de țelină gătită a fost asociat semnificativ cu reducerea tensiunii arteriale.