Povești cu maeștri criminali care aruncă diamante, rubine și smaralde în jafuri elaborate au surprins imaginația Hollywoodului de zeci de ani.

Însă săptămâna aceasta, o incursiune pe o boltă a castelului din Germania ne-a amintit că o mulțime de bijuterii din viața reală sunt furate în fiecare an.

Mai jos vă vom prezenta două dintre cele mai celebre furturi de bijuterii și artefacte din lume.

Bijuteriile regale suedeze

La vremea respectivă, poliția a spus că nu poate să comenteze valoarea articolelor furate. Însă decanul parohiei Strängnäs, Christofer Lundgren, a declarat afiliatului CNN Expressen că valoarea lor monetară scade în comparație cu semnificația lor din istoria culturală a Suediei.

Hoții au fugit într-o barcă cu motor deschis de la baza bisericii. Barci de patrulare și elicoptere de poliție s-au alăturat vânătoarei.

În acest an, un bărbat a fost arestat și condamnat la patru ani și jumătate de închisoare pentru tâlhărie.

Hatton Garden

Hoții au pătruns în depozitul sigur Hatton Garden Ltd din Londra, folosind un burghiu pentru a trece prin zidul gros.

Înfăptuit în timpul vacanței de Paște din 2015, hoții au reușit să pătrundă în Hatton Garden Safe Deposit Ltd din Londra, înainte de a scoate aproape 14 milioane de lire sterline (21,2 milioane de dolari) în nestemate, bijuterii și numerar. Ulterior a fost descris în instanță drept „cel mai mare jaf din istoria juridică engleză”.

Autorii au obținut acces printr-un arbore de ascensor. Apoi au folosit un burghiu pentru a sparge un perete gros de șase metri și a intra în bolta subsolului, au spus anchetatorii la acea vreme.

În cele din urmă, patru bărbați au fost judecați, declarându-se vinovați pentru furt. Urmărirea penală i-a descris pe hoți, care aveau toți vârsta de peste 40 de ani, ca fiind „conducători și organizatori” ai tâlhariei.