Reclamă

Anul trecut s-au născut peste 6.000 de copii. Părinții acestora au fost foarte inventivi atunci când a venit vorba despre numele ales pentru cei mici. Românii din Cluj, de exemplu, au ales nume precum Pablo Escobar, Phoenix sau Sephora pentru copii.  

Așadar, cele mai neobișnuite nume pentru băieți, alese de părinți anul trecut, sunt: Aryan, Ayan, Jeremiah-Adonias, Kain, Elias, Ricardo – Ambrosio, Miran – Mario, Emillio – Escobar, Avian, Phoenix, Isarin, Enoh, Alonsso – Iovanovich, Anasel – Boyka, Ioas, Armin, Romario, Vittorian, Alessio-Milann, Elio, Lias, Hagai, Ralf – Herald, Asaf, Alp, Evald, Axl-Ioan, Jaehaerys, Rayn – Luis – Pepe, Zevi, Cadmiel, Asrim, Roy – Yaniv – Oasis.  

Nici fetele nu au scăpat de numele inventive puse de părinții lor, cele mai ciudate fiind: Ralisia, Zehara, Serafima – Filofteia, Eftarya, Samanta, Evelin-Azaleea, Lizett, Debora-Naomy, Aiana-Carolina, Maia-Elieta, Yara, Jessica – Reyna, Miriam – Damaris, Adelisa, Sheba, Tessa, Nerrea, Eunice, Aylin, Hadasa, Sephora, Ayana, Mayra, Tiana, Irisha, Zaira, Fabriția, Selah.  

Colaj Substantial

Totuși, în topul preferințelor românilor au rămas nume românești, cum ar fi Andrei, Matei, Ștefan, Alexandru, Maria, Sofia, Elena, Anastasia.   

Continuă problema demografică  

În primele opt luni ale anului 2022 s-au născut mult mai puțini copii, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021, Din păcate problema demografică se agravează la noi în țară, anunță cifrele furnizate de Institutul Național de Statistică. Se pare că de la an la an, la noi în țară se nasc din ce în ce mai puțini copii.  

În același timp, anul 2021 a fost anul care, la noi în țară, s-au născut cei mai puțini copii din anul 1930 încoace. Conform statisticilor, s-au născut doar 180.000 de copii. În primele opt luni ale anului 2022 s-au născut doar 112.000 de copii.  

Care sunt soluțiile

Profesorul Vasile Ghețău este de părere că nivelul scăzut de trai din România este principala cauză care duce la scăderea natalității. Conform EuropaFM, acesta le recomandă guvernanților să vină în sprijinul tinerelor familii, după modelul țărilor scandinave.  

„Este vorba nu numai de a da bani sau de a oferi de pildă servicii care să se adreseze direct copilului și mamei. De pildă, garanția creșei pentru copil, a grădiniței, a școlii cu masă caldă și serviciile după școală. Țările scandinave, care au o situație mai bună în materie de natalitate, aici au găsit soluția. Cei din țările scandinave pot merge la serviciu fără niciun fel de grijă asupra celui mic, care este în mâini foarte bune din punct de vedere al alimentației, al educației”, a explicat profesorul la EuropaFM.  


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro