Vrei să faci un tort de Crăciun cu care să te lauzi la prieteni, la rude sau la mama soacră? Ți-am pregătit cele mai impresionante rețete pentru invitații tăi. Chiar și cei mai pretențioși vor dori o felie în plus la pachet!
Din cufărul cu rețete, am ales 2 torturi, amândouă la fel de savuroase, dar foarte diferite. Unul este cu ciocolată și niciun admirator al acestui ingredient nu îi va rezista. Celălalt, un paradis al papilelor gustative cu fructul vedetă al sezonului de iarnă, portocalele. Cu siguranță vei fi cea mai complimentată gospodină!
1. Tort cu Cremă de Brânză dulce și Portocală
Blat:
- 6 ouă
- 110 grame făină albă
- 50 grame cacao
- 140 grame zahăr tos
- 80 ml. ulei
- 1 praf de sare
Cum se prepară. Amestecați făina și cacao. Apoi separați ouăle, gălbenușurile le amestecați cu uleiul și le faceți spumă, albușurile le amestecați cu sarea și zahărul și le faceți ca o bezea. Turnați apoi compoziția de gălbenușuri peste albuș. Amestecați ușor făina și omogenizați cu paleta. Blatul se va coace la 175 grade, timp de 35-40 de minute.
Crema de brânză
- 900 grame brânză de vaci grasă
- 300 grame de unt
- 300 grame zahăr tos
- 20 grame zahăr vanilat
- coaja de la o lămâie
Cum se prepară. Puneți toate ingredientele într-un castron și le bateți până ce obțineți o consistență cremoasă a brânzei.
Discurile cu jeleu de portocale
- 300 ml. suc de portocale
- 80 grame zahăr tos
- 20 grame praf de budincă de vanilie
- 10 grame amidon
- zeama de la o jumătate de lămâie
Cum se prepară. Puneți toate ingredientele într-o cratiță și le fierbeți la foc mic, în timp ce amestecați continuu, până se îngroasă compoziția și își schimbă culoarea. Turnați compoziția în mod egal în două farfurii acoperite cu folie. Apoi le lăsați la rece.
Jeleul de portocală
- 600 ml. suc de portocale
- 80 grame zahăr tos
- 1 plic (50 grame) de buincă de vanilie
- 10 grame amidon
- zeama de la o jumătate de lămâie
Compoziția este la fel ca la discuri.
Asamblare. Tăiați blatul în două. Așezați primul blat rece într-un inel, apoi întindeți 1/4 crema de brânză dulce. Urmează un disc de jeleu, apoi iar crema și repetați. La urmă se pune jeleul de portocale și îl lăsați la rece toată noaptea.
2. Tort Trio de Ciocolată
Blat (20 cm)
- 1 ou
- 50 ml. ulei
- 50 ml. lapte
- 50 ml. cafea fierbinte
- 100 grame zahăr
- 80 grame făină
- 30 grame cacao
- 5 grame praf de copt
Cum se prepară. Amestecați uleiul, oul și laptele într-un bol, iar în altul, amestecați ingredientele uscate. Apoi le omogenizați împreună și adăugați cafeaua fierbinte. Le turnați într-o tavă și coaceți 12-15 minute la temperatură medie.
Crema – mousse
- 4 gălbenușuri
- 500 ml. lapte
- 100 grame de zahăr
- 40 grame de amidon
- 100 grame de ciocolată neagră
- 100 grame ciocolată cu lapte
- 100 grame ciocolată albă
- 600 ml. smântână frișcă
- 15 grame gelatină
- 60 ml. apă rece
Cum se prepară. Puneți pe foc laptele, gălbenușurile și amidonul până se îngroașă. Crema o împărțiți în trei părți egale și adăugați ciocolata în fiecare bol. Gelatina o hidratați întâi, apoi o dizolvați la microunde și o puneți în cele 3 boluri. Amestecați bine și acoperiți cu folie fiecare recipient. Apoi, le lăsați la răcit. Bateți frișca, o împărțiți în trei și o încorporați cu crema.
Asamblare. Însiropați blatul, apoi puneți primul strat de cremă cu ciocolată (80% cacao). Apoi îl lăsați timp de 30 de minute la frigider și continuați cu celelalte două straturi la fel. La sfârșit puteți orna tortul cu glazură și este gata!