Reclamă

Paștele este sărbătoarea ideală pentru a te reuni cu cei dragi și a reinstala înțelegerea, armonia și veselia între voi. Însă, în afară de aceste lucruri, Paștele presupune o mulțime de tradiții și obiceiuri care sunt respectate cu sfințenie de către creștinii ortodocși. 

De exemplu, unele tradiții sunt acum un motiv pentru distracție. Paștele are aceeași însemnătate pentru toți credincioșii, însă tradițiile și superstițiile diferă de la o zonă la alta. În mod normal, asociem Paștele cu ouăle vopsite, cozonacul, mielul drobul sau alte preparate specifice.

Însă, te-ai gândit că în anumite zone din țară, oamenii respectă și anumite tradiții caraghioase? Cum ar fi împodobitul bradului, stropitul fetelor cu parfum, spălatul clopotelor și organizarea deniilor.

Zonele din țară unde găsim cele mai caraghioase tradiții

Transilvania

Începem cu Transilvania, unde una dintre cele mai cunoscute tradiții este stropitul sau udatul fetelor. Băieții trebuie să meargă la familiile care au o fată sau mai multe și le vor stropi cu parfum  ca „să nu se vestejească”. Tot aici, bradul se împodobește și primăvara, nu numai iarna. Băieții folosesc panglici colorate, iar în timpul nopții, aceștia se strecoară în curțile fetelor pentru a agăța brazii la poartă. Prin acest ritual, ei curtează fetele nemăritate.

Bistrița

În această zonă, timp de foarte mulți ani la rând, copacii sunt împodobiți cu ouă pentru a marca sărbătorile pascale, așa cum făceau sașii pe vremuri, în această regiune.

Cele mai amuzante tradiții românești de Paște. Cu siguranță mulți n-au auzit de așa ceva
pixabay.com

Bucovina 

Aici, fetele obișnuiesc să meargă în noaptea de Înviere la biserică și să spele limba clopotului cu apă. Tot cu această apă, dimineața, acestea se vor spăla pe față. Conform acestei practici, se spună că fetele vor fi frumoase tot anul iar băieții se vor ține lanț după ele, așa cum aleargă oamenii grăbiți spre biserica în noaptea de Înviere.

Brașov

În zona Brașovului, petrecerile sunt în toi, chiar și de Paște. Tinerii vor organiza cete de colindători și vor strânge ouă de la fete, după care vor merge la picnic. Acolo se va aduna întregul grup și se va respecta una dintre cele mai îndrăgite tradiții. Și anume, aruncarea buzduganului.


Reclamă

Share.

Scopul ei este să profeseze în domeniul presei pentru a-și dezvolta abilitățile și pentru a pune în practică tot ce a învățat în cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Curiozitatea, pasiunea de a scrie, dorința de a fi de folos, curajul, dispoziția de a fi conectată mereu la actualitate au determinat-o să își aleagă acest drum. Iși dorește să se promoveze, să se reinventeze și să se adapteze la schimbările presei.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro