Reclamă

Fiecare cuplu are propria înțelegere a ceea ce sunt relațiile bune și rele.

În timp ce unii ar crede că cearta despre orice este dăunătoare, alții găsesc o mare plăcere într-o diferență de opinie. Există însă unele comportamente care se încadrează în cele 2 categorii de relații nesănătoase, conform cercetărilor psihologice.

1. Evitatori ai conflictelor

Cele 5 tipuri de cupluri care există și cum să știi dacă ești fericit
Pixabay

Dacă tu și partenerul tău faceți tot posibilul pentru a menține lucrurile perfect stabile, atunci sunteți un cuplu care evită conflictele. Amândoi aveți propriile interese personale. Așa că fiecare dintre voi crede că relația este „destul de bună”. De aceea vă abțineți de la a exprima ceea ce aveți nevoie unul de la celălalt.

Oamenii din acest tip de relație nu caută lucruri de avantaj personal. Cu mai degrabă se concentrează pe domenii de acord. Cu toate acestea, încercați să nu evitați prea mult conflictul. Deoarece există șansa ca partenerul dvs. să înceapă să caute atenție, ceea ce poate duce la cazuri de infidelitate.

2. Cupluri volatile

S-ar putea să găsești relația ta extrem de pasională și emoționantă. Și, în acest caz, te încadrezi în categoria cuplurilor volatile. Este ușor să-ți împărtășești punctul de vedere cu partenerul tău, deoarece o faci atât cu respect, umor, integritate și bunăvoință. Relația ta se bazează pe comunicare, empatie, tachinare, râs și onestitate.

Și nu este surprinzător că Institutul Gottman consideră că acest tip de cuplu poate fi destul de lungă durată.

3. Validarea cuplurilor

Dacă lucrați mereu din greu pentru a înțelege punctele de vedere ale celuilalt asupra lucrurilor, atunci sunteți un cuplu validator. Îți confrunți problemele într-un mod blând, calm și, cel mai important, relația ta este caracterizată de sprijin și compasiune. De obicei, îți ceri scuze partenerului tău spunând lucruri precum „Îmi pare rău că simți asta”, pentru că înțelegi ce înseamnă compromiterea.

Te încadrezi în cele 3 categorii de cupluri fericite. Ca intermediar între cei care evită conflictele și cuplurile volatile – nici prea emoțional, nici prea rece.

4. Cupluri ostile

Observați în general niveluri ridicate de defensivă cu multe critici în relația dvs.? Simți că tot ceea ce îi pasă partenerului tău este propriul sentiment de a avea dreptate?

Dacă ăsta este cazul, te încadrezi în categoria primului stil de cuplu disfuncțional cunoscut sub numele de cupluri ostile. Din păcate, conflictele de aici nu sunt o modalitate de a rezolva probleme. Ci, în schimb, sunt o adevărată mizerie. Deoarece nu există sprijin sau înțelegere între parteneri pentru punctul de vedere al cuiva.

De asemenea, puteți observa că folosiți foarte des termenii „tu întotdeauna” și „tu niciodată” și s-ar putea să înceapă să se retragă încet. Potrivit cercetărilor, acest tip de cuplu tinde să rămână împreună într-o uniune nefericită.

5. Cupluri ostile-detașate

Când vine vorba de relația voastră, sentimentele și comportamentele ostile sunt acolo: critică, dispreț, defensivă și stingere. Dar cu disponibilitatea suplimentară de a se detașa unul de celălalt. Pur și simplu simți că nu ai pentru ce să lupți pentru că încrederea a fost deja erodata.

După cum am menționat mai sus, oamenii din acest tip de relație sunt destul de ostili unul cu celălalt, la fel ca tipul de cuplu ostil, dar diferența este că acesta este predispus la divorț. Abuzul emoțional este o constantă în acest grup, deoarece voi doi continuați să luptați până când sunteți epuizați și epuizați.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro