Reclamă
Reclamă

Cel puțin 121 de persoane, aproape toate femei, au murit și 35 au fost rănite într-o busculadă produsă marți la un festival religios din nordul Indiei, unde participa un sfert de milion de persoane, de trei ori mai mult decât așteptările organizatorilor.

Poliția a anunțat că îi anchetează pe organizatori pentru neglijență, întrucât doar câțiva zeci de ofițeri de poliție erau prezenți la fața locului. Busculada s-a produs când femeile s-au repezit spre scenă pentru a atinge picioarele lui Bhole Baba, autoproclamatul om-zeu sau guru, care conducea evenimentul, conform guvernatorului din Uttar Pradesh.

Agentul de securitate Subhash Lal, aflat în spital, a declarat pentru CNN: „Corpul mamei mele este aici, la acest spital… Cea mai mare durere pe care o poți simți este pentru o mamă, toată lumea știe asta. Oamenii nu ar fi murit dacă nu ar fi fost neglijența sau nepăsarea din partea organizatorilor”.

Reclamă

Un alt martor, Rekha, a descris haosul: „Cine a căzut nu s-a mai ridicat, a fost călcat în picioare de mulțime și a murit”. Chhedilal, un bărbat în vârstă de 65 de ani, a relatat că a găsit cadavrul fiicei sale de 30 de ani la spital: „Am văzut multe cadavre întinse acolo, așa că am fugit până unde erau parcate autobuzele. Am căutat-o peste tot, dar nu am găsit-o nicăieri, s-a făcut noapte. Unde aș putea merge? Ce aș putea să fac? Mi s-a spus să merg la spitalul regional și aici i-am găsit cadavrul.”

Potrivit unui raport al poliției, aproximativ 250.000 de persoane au fost prezente la eveniment, deși autoritățile permiseseră participarea a doar 80.000. Raportul arată că organizatorii nu au oferit nicio asistență răniților și au încercat să ascundă tragedia, aruncând pe un câmp din apropiere haine și pantofi pierduți de oameni în busculadă.

Organizatorii sunt acuzați de ucidere din culpă, ascunderea probelor și furnizarea de informații false. Bhole Baba, cunoscut și sub numele de Suraj Pal, a transmis prin avocatul său condoleanțe familiilor victimelor și a pus haosul pe seama „elementelor antisociale”.

Autoritățile au lansat o investigație la nivel înalt, iar avocații au introdus o acțiune care va fi analizată de Înalta Curte de la Allahabad. Poliția face cercetări pentru a stabili responsabilitatea exactă pentru neglijența ce a dus la acest incident tragic.

Busculadele la adunările religioase din India, care are o populație de 1,4 miliarde de oameni, nu sunt neobișnuite din cauza lipsei măsurilor stricte de control. În trecut, incidente similare s-au soldat cu sute de morți și răniți, evidențiind necesitatea unor măsuri de securitate mai riguroase la astfel de evenimente.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro