Spitalul Al-Shifa, cel mai mare din orașul Gaza, a fost invadat de armata israeliană. Soldații au pătruns cu tancuri în complexul unității și au verificat incinta acestuia. Au găsit arme care ar aparține Hamas. Pacienții și refugiații de acolo au fost supuși unui interogatoriu.

Cel mai mare spital din Fâșia Gaza, invadat de Israel

Israelul își continuă invazia terestră în Fâșia Gaza, iar acțiunile armatei s-au concentrat în ultimele 24 de ore asupra Spitalului Al-Shifa. Bănuiala forțelor israeliene era că aici s-ar ascunde, printre pacienți și refugiați, un centru de comandă al Hamas.

În interior complexului spitalicesc au fost raportate ciocniri armate, iar pacienții și medicii au refuzat să se evacueze. După mai multe ore, soldații israelieni au reușit să pătrundă într-o anexă a unității medicale, unde au găsit mai multe arme.

Soldaţii IDF (Forțele de Apărare ale Israelului – n.r.) au găsit deja arme şi alte infrastructuri teroriste. În ultima oră, am văzut dovezi concrete că teroriştii Hamas au folosit Spitalul Shifa ca sediu al terorii., a declarat un oficial israelian.

În unitatea medicală sunt încă medici și pacienți, care nu au fost vizați de atacurile soldaților. În schimb, o parte dintre aceștia au fost interogați. Printre ei, se pare că se afla și un membru al grupării Hamas. Alți 4 teroriști ar fi fost uciși în urma schimbului de focuri.

Israeli soldiers walk at the Al Shifa hospital complex, amid their ground operation against Palestinian Islamist group Hamas, during what they say is a delivery of humanitarian aid to the facility in Gaza City, in this still image from handout video obtained November 15, 2023. Israeli Defence Forces/Handout via REUTERS

După aceste verificări, Israelul și-a retras tancurile din complex. În incintă este posibil însă să fi rămas soldați, al cărui rol ar fi să supravegheze operațiunile desfășurate acolo.

Tel Avivul a confirmat că va transporta în zilele ce urmează incubatoare și aparatură medicală în Fâșia Gaza. O parte dintre acestea ar urma să ajungă la Al-Shifa. Forțele israeliene vor rămâne să se asigure că medicii vor intra în posesia lor.

Și Statele Unite ale Americii au confirmat că Hamas se folosește de spitale și civili ca scuturi umane. Informațiile aparțin Pentagonului, care susține că în unitățile medicale ar fi ținuți și ostaticii.