Reclamă

Cel mai mare aisberg din lume, denumit A23a, s-ar putea îndrepta către insula Georgia de Sud din Oceanul Atlantic, fiind purtat de curenții marini. După o perioadă de stagnare în jurul unui munte subacvatic, aisbergul pare să se fi pus din nou în mișcare, conform oceanografului Andrew Meijers de la British Antarctic Survey. „În prezent, se află într-un cot al curentului și nu se mișcă direct spre insulă”, a declarat Meijers. Dar curenții oceanici pot dirija aisbergul spre teritoriul britanic din sudul Atlanticului, a adăugat el.

De pe nava de guvernare a insulei, căpitanul Simon Wallace a declarat pentru BBC că legat de potențialele pericole: „Aisbergurile sunt periculoase prin natura lor. Aș fi extraordinar de fericit dacă ne-ar rata complet”. Echipajul păstrează proiectoarele aprinse pentru a observa eventuale bucăți de gheață.

A23a rămâne cel mai mare aisberg din lume, acoperind 3.672 de kilometri pătrați, conform Centrului Național pentru Gheață din SUA. Spre comparație, această suprafață este puțin mai mică decât Rhode Island din Statele Unite și de peste două ori mai mare decât Londra. Aisbergul s-a desprins din calota glaciară Filchner-Ronne în 1986 și a rămas blocat în Marea Weddell din Antarctica pentru mai bine de trei decenii. După desprinderea dintr-o coloană Taylor în decembrie, a fost purtat de curenți către ape mai calde.

Georgia de Sud și Insulele Sandwich de Sud sunt recunoscute pentru biodiversitatea lor, incluzând una dintre cele mai mari Zone Marine Protejate din lume. Deși impactul aisbergului asupra faunei este încă incert, ar putea bloca accesul la hrană pentru animale precum foci și pinguini. Mark Belchier, director guvernamental pentru pescuit și mediu, continuă să monitorizeze evoluția aisbergului. El a subliniat că, deși aisbergurile sunt frecvente, pot reprezenta un pericol pentru navigația și vasele de pescuit din regiune.

Oamenii de știință susțin că desprinderea A23a este un fenomen natural, și nu direct legat de criza climatică, deși încălzirea globală afectează din ce în ce mai mult Antarctica.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro