Bătrânii României vor beneficia de mai multe ajutoare din partea statului anul viitor. Pe lângă cele anunțate până în prezent, vestea bună este că va mai crește un anumit tip de venit. Mai clar, este vorba despre indemnizația de invaliditate grad I care se acordă însoțitorilor pensionarilor.
Indemnizația respectivă reprezintă 80% din valoarea unui punct de pensie. Ținând cont că de la 1 ianuarie 2023 pensiile vor crește, va fi majorată și indemnizația de însoțitor. În prezent, aceasta este de 1.269 de lei. De la începutul anului viitor, această indemnizație va ajunge la suma de 1.428 de lei.
Crește indemnizația de invaliditate
Această sumă de bani se acordă, pe lângă pensie, celor care beneficiază de pensie de invaliditate, însă nu au cerut un asistent personal. De asemenea, indemnizația pentru însoțitor se acordă, totodată, după ce respectivele persoane trec de la pensia de invaliditate la pensia pentru limită de vârstă.
Parlamentul României a aprobat, de curând, bugetul de stat pentru anul 2023. În acest context, fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan, a anunțat că începând cu anul viitor se va putea face reforma pensiilor speciale, reforma pensiilor din sistemul public dar și reforma salarizării și asistenței sociale.
Raluca Turcan, despre reforma pensiilor speciale: Nu mai poate fi amânată
De asemenea, politicianul a spus că Bugetul Asigurărilor de Stat pentru anul 2023 este unul generos, cu ținte ambițioase. De asemenea, liberala spune că politicienii nu se mai pot juca de-a reforma, fiindcă cifrele actuale permit reforma pensiilor speciale.
Totodată, Turcan a reamintit că punctul de pensie va ajunge la valoarea de 1.785 de lei, începând cu anul viitor. Aceasta este cea de-a treia majorare a punctului de pensie în trei ani de zile. O majorare a avut loc în luna septembrie 2020, și una în luna ianuarie 2022.
În final, Turcan a ținut să precizeze faptul că reformele esențiale nu mai pot fi întârziate în anul 2023.
„Majorarea salariilor doar pentru unele categorii, nu pentru toți, a creat mari dezechilibre (profesor debutant vs necalificat din sectorul construcțiilor). Discrepanțele mari de salarizare care s-au creat au determinat deja o migrația angajaților dintr-o instituție în alta, ceea ce nu este de dorit”, a spus ea.