Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că cei 41 de cetățeni români și membrii familiilor lor evacuați din Fâșia Gaza au ajuns în siguranță în țară.

Aceștia au fost transportați la bordul unei aeronave militare, în urma eforturilor complexe ale Celulei de Criză Interinstituționale și cu sprijinul Ambasadei României la Cairo și al Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah.

Zborul de evacuare a fost realizat cu ajutorul Ministerului Apărării Naționale, care a pus la dispoziție un avion C-130 Hercules aparținând Forțelor Aeriene Române. Acest sprijin logistic a fost esențial în asigurarea transportului în siguranță al celor 41 de cetățeni români și familiilor lor.

Cei 41 de români și membri de familie au fost evacuați din Fâșia Gaza. Au ajuns în România cu o aeronavă militară

Eforturile continue pentru evacuarea cetățenilor români rămași în Fâșia Gaza

MAE a subliniat că dialogul cu autoritățile israeliene și egiptene continuă în vederea facilitării evacuării și a celorlalți cetățeni români și membrii familiilor lor aflați în Fâșia Gaza.

Trei echipe consulare mobile din cadrul Unității de Reacție Rapidă a Celulei de Criză MAE se află deja în Egipt pentru a sprijini demersurile specifice în teren.

Sute de români au cerut ajutor în timpul conflictului din Fâșia Gaza

De la începutul conflictului și până în prezent, 360 de români din Fâșia Gaza au cerut ajutor. În acest moment, alți 107 români se află pe o listă de așteptare, având permisiunea de a trece în Egipt, dar punctul de tranzit Rafah încă nu s-a deschis. MAE depune toate eforturile pentru a asigura evacuarea în siguranță a acestor cetățeni români.

În tot acest timp, între Israel și Hamas continuă atacurile sângeroase în care zilnic mor oameni nevinovați. Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a anunțat că războiul nu va lua sfârșit prea curând. El a ținut să precizeze că Israelul vrea să elimine teroriștii.