Reclamă

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marți Rusia pentru legea sa din 2012, care vizează agenții străini, descriind-o ca fiind „arbitrară” și creatoare de „climat de neîncredere”. Această hotărâre vine în urma sesizării instanței de către 107 organizații neguvernamentale, media și membri ai societății civile din Rusia.

Potrivit CEDO, legislația „stigmatizează, este înșelătoare și aplicată prea extins și imprevizibil”. De asemenea, Curtea a constatat că scopul real al legii este de a „pedepsi și intimida”, nu de a promova transparența sau de a răspunde unor imperative de securitate națională legitime.

CEDO a afirmat că legea a încălcat principiile libertății de exprimare, asociere, precum și dreptul la respectarea vieții private și familiale în cazurile persoanelor fizice reclamante. Deși Rusia a fost exclusă din CEDO în martie 2022 după invadarea Ucrainei, hotărârile Curții vor continua să fie relevante pentru evenimentele anterioare acestei date.

Printre reclamanți s-au numărat organizații precum Memorial International, Centrul pentru Drepturile Omului Memorial, Radio Free Europe/Radio Liberty, jurnaliști, apărători ai drepturilor omului și militanți ecologici, care s-au opus unei legislații ce i-a forțat să se declare „agenți străini”. Acest lucru a condus la inspecții, amenzi și restricții asupra activităților acestora.

„Obligaţiile de a menţiona eticheta de ‘agenţi străini’ au fost extinse de-a lungul timpului pentru a se aplica şi în cazul conturilor de pe reţelele sociale, site-urilor de internet şi, în cele din urmă, tuturor comunicaţiilor (…)”, a amintit Curtea. Aceasta a evidențiat povara financiară și administrativă însemnată impusă de lege, ceea ce a dus la închiderea unor ONG-uri, cum ar fi International Memorial.

În decizia sa, CEDO a subliniat „sancţiuni disproporţionate, inclusiv amenzi arbitrare sau chiar desfiinţarea” și a conchis că restricțiile au un efect disuasiv asupra dialogului public și implicării civice. „Ele creează un climat de suspiciune şi de neîncredere faţă de vocile independente”, a subliniat CEDO.

Reclamanții au susținut că legislația face parte dintr-o campanie sistematică îndreptată împotriva organizațiilor de apărare a drepturilor omului și a presei critice față de putere. Curtea a observat, de asemenea, că regimul legal „a devenit considerabil mai restrictiv după 2022, afectând un număr mai mare de ONG-uri, media și indivizi”.

CEDO analizase anterior legea rusă privind „agenții străinătății”, iar în iunie 2022, judecătorii au decis în unanimitate că aceasta încalcă normele Convenției Europene a Drepturilor Omului referitoare la libertatea de exprimare și de asociere.

Legea impune ONG-urilor cerințe stricte de audit și raportare, sancționate cu amenzi grele, fiind caracterizată de Curte ca „nenecesară într-o societate democratică”. De asemenea, Duma de Stat din Rusia a adoptat în 2022 amendamente care ar putea permite țării să ignore deciziile CEDO adoptate după excluderea sa din Consiliul Europei.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro