Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a emis o condamnare împotriva Rusiei, marți, legată de cazul unei profesoare demisă din cauza prezenței sale pe rețele sociale. Profesoara, identificată ca A.K., a fost demisă după ce organizația non-guvernamentală Părinții Rusiei a creat un „dosar” privind viața ei privată, inclusiv fotografii în care apărea în postură apropiată cu alte femei. Acest caz a fost interpretat drept „propagandă în favoarea unei orientări sexuale netradiționale”, ceea ce a dus la demiterea sa pe motive de „acte imorale incompatibile cu continuarea activităților de predare” în decembrie 2014.
În urma eșecului de a-și găsi justiția în instanțele din Rusia, A.K. a apelat la CEDO în august 2016. Curtea a constatat că demiterea sa a fost disproporționată și a reprezentat o formă de discriminare pe baza orientării sexuale, încălcând articolele 8 și 14 ale Convenției Europene a Drepturilor Omului. Ca urmare, CEDO a decis compensarea profesoarei cu o sumă totală de 22.500 de euro, pentru prejudicii materiale, morale și cheltuieli de judecată, subliniind astfel seriozitatea încălcărilor drepturilor ei umane.
Deși Rusia nu mai face parte din Consiliul Europei, cazurile de încălcare a drepturilor omului survenite înainte de excluderea sa la 16 septembrie 2022 pot fi încă analizate de CEDO. Această decizie reprezintă un semnificant precedent în protejarea drepturilor individuale și combaterea discriminării pe baza orientării sexuale.