Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat ieri Republica Moldova într-un caz care vizează demiterea unui agent de mediu acuzat că a primit mită sub forma unei drujbe. Instanța europeană a considerat că procedura desfășurată împotriva agentului nu a fost echitabilă. Funcționarul afectat, Ivan Cavca, a lucrat la Inspecția pentru protecția mediului și a fost demis în mai 2020 pentru acuzațiile de corupție, pe fondul unei anchete privind tăieri ilegale de arbori.
Cavca s-a adresat Curții Europene pentru a contesta demiterea sa, argumentând că a fost capturat într-o capcană pusă la cale de un agent sub acoperire, într-o acțiune de evaluare aleatorie a integrității profesionale a funcționarilor publici. Eșuând să-și câștige cazul în fața justiției naționale, el a apelat la instanța europeană, invocând articolul 6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care garantează dreptul la un proces echitabil. El a susținut că justiția moldoveană nu a evaluat contextul în care a primit drujba, pe care a descris-o drept o înscenare.
CEDO a decis în favoarea lui Cavca, subliniind că judecătorii din Moldova nu au investigat corespunzător afirmațiile privind înscenarea și nu au asigurat o procedură corectă. Curtea a remarcat și „motivarea inadecvată” a judecătorilor de la Judecătoria Chișinău și a menționat că Ivan Cavca nu a putut contesta decizia instanței, spre deosebire de alte părți ale procesului.
În urma verdictului, Republica Moldova este obligată să-i plătească lui Cavca 1.375 de euro pentru cheltuieli de judecată, iar hotărârea instanței subliniază că identificarea încălcării dreptului său constituie o satisfacție echitabilă pentru prejudiciul moral suferit. Decizia CEDO evidențiază nevoia unei evaluări mai aprofundate de către tribunalele naționale în astfel de cazuri, reafirmând importanța respectării drepturilor fundamentale ale omului.