Reclamă

Ceapa este un aliment „emoționant”. Reușește să stoarcă lacrimile oricui încearcă „să-i deschidă sufletul”. De ce ne face să plângem de fiecare dată când cutezăm să o tăiem? Ei bine, ține de structura sa celulară, la nivel celular conține  acizi sulfenici. Dar nu trebuie să ne îngrijoreze acest efect al tăierii cepei. Plânsul produs de ceapă nu ne afectează cu nimic ochii. Mai departe de disconfortul efemer nu există alte neplăceri create.

Ceapa reprezintă un aliment foarte bun și important în alimentația noastră. Se pare că omul a început să o introducă în alimentația lui de 7.000 de ani. Se spune că în Evul Mediu era și o monedă de schimb, ceapa îți asigura chiria pe atunci.

Ceapa este bogată în enzime care favorizează depozitarea sulfului. Secționarea cepei coincide cu depozitarea sulfului, creând disconfortul, senzația de usturime. Se pare că acest fenomen este un fel de sistem de apărare. Unul care ar fi trebuit să țină departe de oameni și animale. Din păcate pentru ea, nu i-a reușit foarte bine… Dar oricine se încumetă să o gătească face acest mic „sacrificiu de sine”.

Impropriu apelul la suferință, ceapa ne ajută. În ciuda reticenței noastre față de această legumă „luptătoare”. „Și cum lacrimile cad din ochi, chimicalele sunt îndepărtate și ochii se simt mai bine”. A menționat Dr. Rob Hogan

Cum facem să nu usture ceapa la tăiere

Pentru început trebuie să nu încercăm să ne frecăm la ochi atunci când apare usturimea. Nu am face decât să ne producem o iritație neplăcută, poate chiar mai dureroasă. Atunci am putea spune că există posibilitatea să apară leziuni oculare. Potrivit specialiștilor cea mai bună măsură de luat este apa. Dacă tăiem apa sub un jet apă efectele lacrimogene sunt reduse. O altă variantă ar fi să o lăsăm câteva minute bune la apă, înainte de a o tăia.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro