Uzina Zaporizhzhia a fost supusă unei examinări intense de la ocuparea sa, la scurt timp după invazia Rusiei de la sfârșitul lunii februarie

Președintele rus Vladimir Putin a semnat miercuri un decret.

Acesta pune centrala nucleară Zaporizhzhia din Ucraina sub control involuntar de stat rus. Și modifică constituția țării prin admiterea de noi regiuni în Federația Rusă. Anexarea Zaporizhzhia și a altor trei regiuni este ilegală conform dreptului internațional. Și a fost condamnată pe scară largă de comunitatea internațională.

În ciuda opoziției internaționale față de această mișcare, Putin a instruit și cabinetul să determine cum să reglementeze. Și să opereze uzina Zaporizhzhia. Care se află sub control militar forțat al Rusiei din martie – până în 2028.

Semnarea decretului

Rusia, avertisment șocant chiar acum: Vom folosi armele nucleare! Nu este o cacealma
Pixabay

În momentul în care Putin semna decretul, operatorul nuclear de stat ucrainean, Energoatom, a declarat că președintele său își va asuma atribuțiile de director general al centralei.

Petro Kotin, președintele Energoatom, a declarat într-o adresă video către angajații centralei: „În conformitate cu legislația actuală. Cu documentele de aprobare și de reglementare. Am decis să preiau atribuțiile de director general al centralei nucleare Zaporizhzhia. ”

El a spus că administrația fabricii va fi transferată direct la Kiev. După reținerea de către oficialii ruși a directorului general al fabricii, Ihor Murașov. Marți, AIEA a declarat că Murașov nu își va continua îndatoririle la centrala nucleară după eliberarea sa din detenția rusă. Kotin a mai menționat că problemele operaționale de la uzină vor fi rezolvate de personalul tehnic. Prin acord cu biroul central al companiei.

Șeful organului de supraveghere nuclear al ONU, Rafael Grossi, a fost joi la Kiev pentru a discuta despre apelurile sale de a stabili o zonă de siguranță nucleară în jurul centralei „cât mai curând posibil”. A declarat AIEA într-un comunicat. Grossi va vizita și Rusia în zilele următoare. Grossi a spus la o conferință de presă că nu este încă clar care au fost „consecințele practice” ale deciziei Rusiei de a pune mâna pe fabrica. Dar el va discuta aceste chestiuni în cadrul întâlnirilor la nivel înalt de la Moscova. El a mai spus că AIEA consideră instalația ucraineană.

„Vrem ca acest război să înceteze. Războiul ar trebui să înceteze imediat. Poziția AIEA este că această facilitate este o instalație ucraineană. Dar nu intru în comentarii despre evoluțiile militare”, a spus Grossi.

Distribuie

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.