Se apropie una dintre cele mai așteptate zile, din întregul an. Am intrat deja în luna decembrie, luna cadourilor. Cei mici așteaptă nerăbdători noaptea de 5 spre 6 decembrie, deoarece reprezintă venirea lui Moș Nicolae.
Moș Nicolae este deja așteptat de cei mici. Nu a mai rămas mult până când copiii se vor trezi și vor fugi la ghete, să vadă ce le-a adus moșul. 6 decembrie este ziua în care creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Nicolae, ocrotitorul copiilor și al celor nevoiași.
Tradiția presupune ca cei mici să se pregătească pentru venirea lui Moș Nicolae. Copiii își curăță ghetuțele și așteaptă ca moșul să le umplu cu jucării și dulciuri.
De Moș Nicolae se oferă portocale. Ce semnifică această superstiție și de ce este bine să facem asta
Bătrânelul moș oferă cadouri copiilor care au fost cuminți și și-au ascultat părinții, pe întreg parcursul anului. Moșul nu oferă cadouri decât copiilor cuminți. Astfel, cei care cei care l-au supărat pe moș vor găsi în ghetuțe o nuielușă.
Data de 6 decembrie este o zi plină de tradiții și semnificații, tocmai de aceea se spune că este bine ca de Moș Nicolae să oferim portocale. Acest gest se referă la cei trei săculeți plini cu aur pe care Sfântul Nicolae i-a dăruit celor trei fiice ale unui om amărât. Fetele își doreau să se căsătorească, însă nu aveu zestre și nici bani. Astfel săculeții cu banii semănau cu trei bile de aur. De aici și această asociere.
Ideea de a pune cadourile în șosete, a luat naștere tot de la legenda săculeților plini cu aur. Potrivit legendelor, se pare că Moș Nicolae a fost urmărit atunci când voia să ofere săculețul celei de-a treia fete. Pentru a nu fi prins, acesta a urcat pe acoperișul casei și a dat drumul săculețului, prin horn. Astfel, săculețul a căzut într-un ciorap care era pus la uscat.
Se spune că de Moș Nicolae nu este bine să oferi drept cadouri obiecte negreu sau ascuțite, produse de machiaj și nici bijuterii. Conform tradiției, aduce ghinion persoanei care primește cadoul.