Toamna și-a intrat deja în drepturi, iar gospodinele s-au apucat deja de pus conserve. O adevărată desfășurare de forțe pentru a reuși să completeze listele de cumpărături și mai ales să aleagă rețetele.
În majoritatea bucătăriilor în acest sezon mirosul este unul absolut îmbietor care trimite direct la mirificele amintiri ale copilăriei. Una dintre cele mai pregătite rețete ale toamnei este fără doar și poate cea de zacuscă. Dintre numeroasele variante de preparare a ei, poți alege cea mai ieftină și mai gustoasă dintre acestea.
Ingredientele de care vei avea nevoie:
3 kg de ardei kapia
1kg ceapă
2 kg vinete
2 morcovi, o rădăcină de pătrunjel, un păstârnac
500 ml ulei
sare, piper după gust
foi de dafin
Pentru un gust desăvârșit este necesar să coci în prealabil ardeii și vinetele. Bineînțeles, acestea se pot coace și în cuptor sau pur și simplu căli, însă gustul nu va fi același. Astfel, este indicat să coci pe grătar, rând pe rând toate vinetele și ardeii kapia.
După această etapă, toacă mărunt toate legumele și adaugă-le într-o oală cu pereții și fundul dublu. Poți utiliza mixerul pentru a mărunți ingredientele însă consistența masei va fi mult mai moale.
După ce ai adăugat totul în oală, alături de cei 500 de ml de ulei, asigură-te că totul fierbe la foc mic. Zacusca necesită mult timp de fierbere, astfel va fi nevoie să te înarmezi cu multă răbdare.
De asemenea, trebuie să amesteci des în oală pentru ca întreg amestecul să nu se ardă. Între timp îți poți pregăti borcanele în care vei pune compoziția. Acestea trebuie să fie în prealabil sterilizate, astfel că poți folosi metoda pe care inclusivi bunicii o agreau. Așează borcanele fără capace în tava cuptorului și încinge-l la 200 de grade. Este suficient ca acestea să stea la temperatura respectivă 2-3 minute pentru a putea păstra zacusca în condiții optime.
După ce zacusca a ajuns la punctul de fierbere trebuie să treacă prin acest proces măcar 60 de minute. Pentru un gust excelent, nu este nimic greșit să fierbi totul vreme îndelungată. După cei a fost îndepărtată de pe foc, zacusca trebuie lăsată la odihnit măcar 15 minute. Abia apoi poate fi introdusă în recipientele sterilizate.