Reclamă

România a înregistrat anul trecut cel mai scăzut nivel al prețurilor pentru bunurile de consum și serviciile din componența consumului final al gospodăriilor populației în comparație cu celelalte state membre ale Uniunii Europene (UE), potrivit datelor publicate vineri de Institutul Național de Statistică (INS).

Comparativ cu media UE, prețurile din România au fost cu 42% mai mici. Bulgaria și Polonia s-au clasat pe locurile următoare, înregistrând nivele de prețuri cu 41%, respectiv 38% sub media UE.

Pe de altă parte, cele mai ridicate niveluri ale prețurilor pentru consumul final al gospodăriilor populației s-au înregistrat în Irlanda, Danemarca, Luxemburg și Finlanda, depășind media UE cu 46%, 45%, 37% și 27% în ordine.

Nivelul prețurilor este exprimat prin indici care reflectă câte unități monetare sunt necesare pentru a cumpăra un volum identic de bunuri și servicii în diferite țări, pentru fiecare grupă de bunuri și servicii. Potrivit documentului publicat de INS, în anul 2022, pentru bunurile de consum și serviciile din componența consumului final, se plăteau 100 euro la nivelul Uniunii Europene, 146 euro în Irlanda și 58 euro în România.

România, cele mai ieftine alimente și băuturi non-alcoolice

Potrivit datelor citate de INS, România este considerată cel mai ieftin stat membru pentru grupa de produse „Alimente și băuturi nealcoolice”, cu un nivel de prețuri de 72%. Polonia ocupă locul al doilea în acest clasament, cu un nivel de prețuri de 73%. La polul opus, Danemarca și Luxemburg sunt țările cu cel mai ridicat nivel al prețurilor pentru această grupă de produse, depășind media UE cu 121%.

Bulgaria înregistrează cel mai scăzut nivel al prețurilor pentru grupele „Băuturi alcoolice și tutun” (66%), „Îmbrăcăminte și încălțăminte” (80%), și „Întreținerea locuinței, apă, electricitate, gaz și alți combustibili” (37%). Polonia se situează pe locul al doilea pentru grupele „Băuturi alcoolice și tutun” (73%) și „Întreținerea locuinței, apă, electricitate, gaz și alți combustibili” (40%).

Surprinzător! Cea mai ieftină mâncare din Uniunea Europeană se găsește în România. Cât de scumpe sunt celelalte țări
Social media

Danemarca și Irlanda, cele mai ridicate niveluri ale prețurilor

Danemarca are cel mai ridicat nivel al prețurilor pentru produsele din grupa „îmbrăcăminte și încălțăminte” (133%), în timp ce Irlanda este cea mai scumpă țară din UE pentru produsele din grupele „Băuturi alcoolice și tutun”(216%) și „întreținerea locuinței, apă, electricitate, gaz și alți combustibili”. (212%).

Ungaria are cel mai ieftin transport

Ungaria rămâne cel mai ieftin stat membru pentru grupele „Transport” (72%) și „Recreere și cultură” (64%), în timp ce Bulgaria înregistrează cel mai scăzut nivel al prețurilor pentru grupa de servicii „Cazare și restaurante” (51%).

Luxemburg are cel mai mare nivel al prețurilor pentru „Articole de mobilier, echipamente de uz casnic și întreținerea curentă a locuinței” (126%) dintre statele membre. În ceea ce privește grupa „Transport”, Danemarca (127%) și Suedia (126%) sunt cele mai scumpe țări din UE.

Danemarca se distinge de celelalte state membre, fiind cea mai scumpă țară la grupa „Recreere și cultură” (141%) și la serviciile de „Cazare și restaurante” (156%).

România, împreună cu Portugalia și Ungaria, înregistrează aceeași valoare a indicelui de volum al Produsului Intern Brut (PIB) pe locuitor, calculat pe baza Parității Puterii de Cumpărare (PPC), situându-se la nivelul de 77% față de media Uniunii Europene.

Bulgaria înregistrează cea mai mică valoare a Produsului Intern Brut pe locuitor în anul 2022, fiind cu 41% sub media UE. Luxemburg are cel mai ridicat nivel al PIB-ului pe locuitor în Uniunea Europeană, depășind media UE cu 161%.

Puterea de cumpărare

Paritatea Puterii de Cumpărare (PPC) exprimă numărul de unități de valută necesare pentru cumpărarea aceluiași volum de bunuri și servicii într-o țară în comparație cu o unitate monetară a țării de referință (Austria în anii 1993 și 1996, iar din 1999 media UE). PPC reflectă prețurile practicate pe piața internă a fiecărei țări.

Puterea de Cumpărare Standard (PCS) este moneda de referință stabilită la nivelul Uniunii Europene pentru a exprima rezultatele Programului European de Comparare. PCS este o unitate de valută convențională care elimină influența diferențelor de prețuri între țări.

Indicele nivelului prețurilor (INP) reprezintă raportul dintre Paritatea Puterii de Cumpărare (PPC) și cursul de schimb oficial și exprimă câte unități din aceeași valută sunt necesare pentru a cumpăra un volum identic de bunuri și servicii în diferite țări.

Consumul final al gospodăriilor populației

Consumul final al gospodăriilor populației reprezintă totalitatea bunurilor și serviciilor utilizate pentru satisfacerea directă a nevoilor individuale ale gospodăriilor populației. Acesta include alimente, băuturi, îmbrăcăminte, mobilier, echipamente de uz casnic, transport, recreere, cultură și altele.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro