Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat astăzi că facturile românilor la curent electric și gaze naturale vor scădea. Totul va avea loc după mai multe propuneri ale social-democraților pe care le-au făcut în timpul ședinței de coaliție de ieri.

1. Marcel Ciolacu a dat cea mai bună veste românilor

Conform social-democratului, pachetul de măsuri propus de social-democrați duce prețul la energie electrică la nivelul de dinainte de liberalizarea sălbatică făcută de dreapta, respectiv 0,68 lei/kWh.

„De asemenea, am crescut plafonarea la 0,31 lei/kWh şi am aplicat o compensare de 40% la gaze naturale, astfel încât preţurile finale să fie mai mici”, a scris Ciolacu, marţi, pe Facebook.

Conform socialului democrat, măsurile PSD au visat și creșterea volumelor de consum, atât la electricitate, cât și la gaze. Scopul acestor măsuri este ca 90% dintre cetățeni să beneficieze de prețuri scăzute. Până acum doar 20% dintre cetățeni au beneficiat de scăderea prețurilor.

2. Măsurile vor intra în vigoare de la 1 februarie

Marcel Ciolacu spune că propunerile PSD agreate de întreaga coaliție de guvernare trebuie să fie adoptate cât mai repede prin ordonanță de urgență. Ajutorul oferit oamenilor trebuie să fie aplicate de la 1 februarie, inclusiv la factura din ianuarie.

În urma ședinței de coaliție de ieri, premierul Nicolae Ciucă, a declarat că s-a decis scăderea plafonului la energie electrică și gaz. De asemenea, s-a mai decis și creșterea limitei de consum. Aceste măsuri vor fi aplicate de la 1 februarie.

Totodată, premierul Nicolae Ciucă a mai anunțat că s-a decis ca toate facturile emise greșit să fie stornate și retrimise, fără ca oamenii să fie debranșați sau să plătească penalități. Până acum, din cauza liberalizării prețurilor, au fost emise greșit peste un milion de facturi.

Actul normativ va fi promovat cel mai târziu săptămâna viitoare.