Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunțat, joi, că a aprobat pastila anti-COVID a Pfizer. Astfel, Paxlovid devine primul medicament antiviral administrat pe care orală în statele din Uniunea Europeană.

1. Medicamentul minune anti-COVID, aprobat în Europa

Instituția a recomandat ca acest tratament să fie autorizat la adulții care nu au nevoie de oxigen suplimentar și care prezintă un risc crescut ca boala să devină gravă. Astfel, toate țările din Uniunea Europeană vor avea la dispoziție un alt instrument pentru a combate pandemia de coronavirus.

Unele țări deja au cumpărat medicamentul. Acestea sunt Italia, Germania și Belgia. În curând, pastila va ajunge și la noi în țară. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat astăzi că Pfizer a cerut autorităților din România crearea unui fond național.

Prin acest fond național ar putea fi despăgubite victimele administrării medicamentelor sale inovative.  Această declarație ar putea crea, totuși, rezerve în rândul oamenilor.

2. Paxlovid este eficient împotriva variantei Omicron

În urmă cu câteva săptămâni, un studiu efectuat de Pfizer a creat speranțe. Tratamentul oral paxlovid împotriva Covid-19 este eficient și împotriva variantei Omicron, arată studiile efectuate în laborator.

Acest tratament reduce riscul de spitalizare sau de deces cu aproximativ 90%, atunci când este administrat în primele cinci zile de la apariția simptomelor.

Tratamentul combină nirmatrelvir, care blochează replicarea virusului prin inhibarea enzimei proteaze, şi ritonavir, a cărui funcţie este de a spori durata eficienţei.

Conform sursei citate, un studiu in vitro realizat de Pfizer a verificat eficienţa medicamentului nirmatrelvir împotriva enzimei Mpro de care are nevoie coronavirusul pentru a se putea replica şi care este prezentă în diferitele variante ale SARS-CoV-2, inclusiv Omicron.