Reclamă

Legea 178/2023, în vigoare în prezent, aduce schimbări Legii nr. 466/2004 privind Statutul asistentului social. Aceste modificări se referă la recunoașterea perioadelor de activitate în cabinete individuale, cabinete asociate sau societăți civile profesionale ca vechime în muncă și în specialitate pentru asistenții sociali. Pentru a beneficia de această recunoaștere, asistenții sociali trebuie să îndeplinească anumite condiții.

Astfel, asistenții sociali care au lucrat în aceste forme legale de organizare a serviciilor de asistență socială vor putea obține recunoașterea acestor perioade drept vechime în muncă și în specialitate.

Care sunt condițiile care trebuie îndeplinite

Cu toate acestea, asistenții sociali trebuie să îndeplinească anumite condiții pentru a beneficia de această recunoaștere. În primul rând, veniturile nete obținute în anul respectiv trebuie să fie cel puțin egale cu 12 salarii de bază minime brute pe țară. De asemenea, ei trebuie să fi plătit contribuțiile către bugetul asigurărilor sociale de stat pentru perioadele respective.

Pentru a dovedi îndeplinirea condițiilor financiare, asistenții sociali trebuie să prezinte declarații privind plata contribuțiilor sociale și a impozitului pe venit, precum și evidența nominală a persoanelor asigurate. De asemenea, pot fi necesare și declarații nominale sau individuale de asigurare în sistemul public de pensii.

Cea mai bună veste a serii! Vechime în plus la pensie pentru acești angajați. Care sunt condițiile

Inițiatorii acestei măsuri subliniază că „cabinetele individuale de asistenţă socială şi cabinetele asociate de asistenţă socială în desfăşurarea activităţii lor pot angaja colaboratori. Reglementarea nu specifică însă că activitatea desfăşurată de asistentul social este asimilată vechimii în muncă”, conform avocatnet.ro.

Vechime în plus la pensie pentru acești români

O altă lege, adoptată de Camera Deputaților, se referă la psihologi. Conform acestei legi, psihologii care lucrează în cabinete individuale, societăți civile profesionale, cabinete asociate sau în baza unui contract de muncă vor beneficia de o vechime în plus la pensie, cu condiția îndeplinirii anumitor criterii.

Potrivit noilor prevederi, perioada în care un psiholog cu drept de liberă practică desfășoară activitatea în aceste forme de organizare și oferă servicii psihologice va fi considerată vechime în muncă și în specialitate. Această vechime nu va include perioada în care psihologul a fost suspendat ca membru al Colegiului Psihologilor din România.

Astfel, pentru a beneficia de această recunoaștere, trebuie îndeplinite următoarele condiții:

Veniturile nete obținute din serviciile psihologice în anul respectiv trebuie să fie cel puțin egale cu 12 salarii minime brute pe țară, stabilite pentru acel an conform legii.

Contribuțiile către bugetul asigurărilor sociale de stat trebuie să fi fost plătite, conform propunerii adoptate de Camera Deputaților.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro