Se apropie Crăciunul, iar una dintre cele mai căutate bucate de pe masa românului este cozonacul. Cele mai multe gospodine care fac cozonac întâmpină probleme atunci când pun aluatul „la crescut”, majoritatea neştiind care sunt secretele unui cozonac pufos. Vă prezentăm şi noi o reţetă de sezon.

Ingrediente:

Pentru aluat de cozonac:

1 kg faină

500 ml lapte

4 ouă 250 gr zahăr

50 gr unt 50 ml ulei

50 gr de drojdie proaspătă

coaja de lămâie

un praf de sare

Pentru umplutură:

3 linguri de cacao

o fiolă cu esență de rom

250 de gr de rahat tăiat cubulețe

250 gr de nucă măcinată

100 g stafide 150 gr zahăr

4 albușuri

Se face pentru început o maia din drojdie, o lingură de făină și 100 ml de lapte călduț. Se lasă apoi  la crescut într-un loc cald, până când compoziţia se face de două ori mai mare.  În acest timp, se separă albușurile de gălbenușuri, iar cele din urmă se freacă cu zahărul și cu puțin praf de sare până se albesc. Se încălzește laptele și se adaugă peste gălbenușuri.  Întreaga compoziție se amestecă bine, până nu se mai simte zahărul. Se adaugă esența de rom, coaja de lămâie și portocală.

Într-un vas încăpător, se adaugă făina cernută de 2-3 și se face o gropiță la mijloc, unde se adaugă laptele și maiaua. Se frământă până se încorporează tot. Se încălzește untul și uleiul și se pune câte un pic, până se încorporează în aluat. Apoi, se acoperă aluatul și se lasă la crescut, aproximativ 45 de minute, la un loc călduros. Albușurile se bat spumă cu zahăr. Se adaugă cacao, nucă tocată și se amestecă întreaga compoziție. După ce aluatul a crescut, se împarte în două părți, iar prima parte se împarte din nou în două. Pe fiecare se pune din amestecul de cacao și nucă, iar pe deasupra se adaugă și rahat. Se rulează și se împletesc ambele rulouri. La fel se procedează cu aluatul rămas, potrivit Libertatea.

Ulterior, se pune în tava de cozonac, tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu ulei și tapetată cu haină. Se mai lasă la crescut încă 30 de minute, iar apoi se unge cu un ou se presară zahăr. Se introduce în cuptor aproximativ 45 de minute, până se rumenește frumos deasupra. În prima jumătate de oră, ușa de la cuptor nu se deschide, pentru a nu se lăsa compoziția.